Paris saldırganı hakkında kritik karar

Fransa’nın başkenti Paris'te geçtiğimiz 23 Aralık günü üç kişinin ölümüyle neticelenen saldırının gözaltındaki zanlısının 'cinayete teşebbüs' ve 'cinayet' suçlarından tutuklu olarak yargılanmasına yönelik karar verildiği öğrenildi.

DÜNYA 26.12.2022, 22:57 27.12.2022, 12:57
Paris saldırganı hakkında kritik karar

Fransız medyasında yer alan haberler doğrultusunda, 69 yaşındaki Fransa vatandaşı William M., 26 Aralık'ta sorgu hakimine ifade verdi.

Sorgu hakimi, zanlıya 'din, milliyet, etnik köken veyahut ırk temelli cinayete teşebbüs ve cinayet' suçları yöneltilmesine ve şahsın gözaltı halinin sürmesine karar verdi.



Daha evvel de göçmenleri hedef almış

10'uncu bölgedeki Enghien Caddesi üzerinde bir Fransalının 23 Aralık günü etraftakilere silahla ateş ettiği saldırıda üç kişi can vermiş, biri ağır olmak üzere üç kişi de yaralanmıştı.

'William M.' adlı saldırgan olay mahallinde gözaltına alınmıştı. Saldırganın ülkenin resmi demir yolu firması SNCF'ten emekli olduğu bildirilmişti. 

Saldırganın 2016 ve 2021 senelerinde iki defa cinayet girişiminde bulunduğunun emniyet kayıtlarına geçtiği, Aralık 2021 tarihinde elinde kılıçla başkentteki bir göçmen merkezine saldırıda bulunduğu ve iki kişiyi yaraladığı, bu sebeple cezaevine atıldığı ve cezaevinden bu ay çıktığı duyurulmuştu. 



Tekrar gözaltına alınmıştı

Şüpheli şahıs, 24 Aralık'taki doktor muayenesinde, genel sağlık durumunun gözaltı şartlarıyla uyumlu olmadığı gerekçesiyle emniyet çatısı altındaki psikiyatri kliniğine kaldırılmıştı. Zanlı hakkında 25 Aralık'ta tekrar gözaltına alınması yönünde karar verilmişti.

Paris Savcılık Ofisi, 25 Aralık'ta, şüpheli şahsın gözaltı esnasında 'yabancı uyruklulara karşı patolojik bir nefreti olduğunu' söylediğini açıklamıştı.

Bahse konu açıklamada, zanlının, gözaltında ayrıca saldırıyı yaptığı gün yabancıları katletmek için çoğunlukla göçmenlerin ikamet ettiği başkentin banliyösü Saint-Denis'ye gittiğini, çok az insan olması ve giysisinin, silahının şarjörünü doldurmasına olanak vermemesi sebebiyle planladığı saldırıyı yapmaktan vazgeçtiğini ifade ettiği de kaydedilmişti. 

Yorumlar (0)