Paris karıştı

Başkent Paris’te gençlik örgütü mensupları, Fransa hükümetinin emeklilik reformuna karşı protesto düzenledi.

DÜNYA 22.01.2023, 00:05
Paris karıştı

Yaklaşık olarak 10 gençlik örgütünün çağrısıyla Paris’te eylem düzenlendi.

Fransa hükümetinin emeklilik yaşını 64’e yükseltmeyi amaçlayan reformuna karşı Bastille Meydanı’nda start alan protesto, Nation Meydanı’nda son buldu.

Aşırı solcu LFI'nın (Boyun Eğmeyen Fransa) desteklediği eyleme, geçtiğimiz sene LFI'nın cumhurbaşkanı adayı olan Jean-Luc Melenchon da iştirak etti. 



Macron karşıtı sloganlar atıldı


'60 yaşından sonra çalışmak öldürür', '64 yaşında emekliliğe hayır' pankartlarını taşıyan protestocular, 'Emmanuel Macron istemese de çalışanların onuru ve çok daha iyi bir dünya için meydanlardayız', 'Hep beraber genel grev' sloganları attı.

Protestocular arasında sarı yeleklilerin de olduğu görüldü.

Yüzü maskeli protestocuların hedef aldığı bir bankanın camı ve bankamatikleri zarar görürken, çöp bidonları yakıldı.

Eylemin özellikle sonunda bir hayli gergin dakikalar yaşanırken, kolluk kuvvetlerine cam şişeler fırlatıldı.

Organizatörlere göre gösteriye 150 bin kişi iştirak etti.



"İşsizliği negatif yönde etkileyecek"

Olivia Dufourt (18), emeklilik reformuna karşı eylem düzenlediklerini, emekliliğe ayrılmaya çok yakın olan kişilerin bu reformun ardından çok daha fazla bekleyeceğini aktardı. Dufourt, "Ben emekli olana değin on reforma daha vakit var." diyerek, reformun işsizliği negatif yönde etkileyeceğini savundu. 

Ülke medyasının adli kaynaklara dayandırdığı veriler doğrultusunda, eyleme 12 bin kişi iştirak etti ve altı kişi gözaltına alındı.



Emeklilik reformu

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, geçtiğimiz 10 Ocak tarihinde Cumhurbaşkanı Macron'un seçim vaatlerinden biri olan emeklilik reformunun kapsamını duyurmuştu.

Emekli olma yaşının 62 olduğu Fransa'da 1 Eylül 2023 itibarıyla yasal emeklilik yaşının kademeli bir şekilde her sene üç ay yükseltilerek 2030 senesinde 64'e yükseltileceğini dile getiren Borne, 2027 yılında emeklilik maaşını tam olarak alabilmek için 43 sene boyunca prim ödeme koşulu olacağını belirtmişti.



Bir milyonu aşkın Fransalı sokağa indi


Fransa'daki çok sayıda sendikanın yaptığı çağrılarla 19 Ocak 2023'te emeklilik reformuna karşı ülke genelinde 200’ü aşkın noktada gerçekleştirilen protestolara resmi veriler doğrultusunda 1,12 milyon, organizatörlere göre de 2 milyonu aşkın kişi iştirak etti.



31 Ocak’ta yeniden sokağa inecekler


19 Ocak tarihindeki protestoları özellikle farklı sol akım siyasi partiler desteklerken, Fransa'nın en önemli sekiz sendikası 31 Ocak’ta yeniden sokağa inme çağrısı yapmıştı. 

Yorumlar (0)