Paris Anlaşması’nı Onaylayan Türkiye’ye, Rosatom’dan Dayanışma Mesajı

Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı onaylama kararına ilişkin Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom, bir dayanışma mesajı yayımladı. Mesajda, “Rosatom'un Türk ortaklarıyla birlikte yakın işbirliğiyle hayata geçirdiği Akkuyu NGS Projesi, Türkiye ekonomisi ve sanayisinin düşük karbon geçişine ciddi katkı sağlayacak” sözlerine yer verildi. 

DÜNYA 01.11.2021, 13:22 02.11.2021, 09:18
Paris Anlaşması’nı Onaylayan Türkiye’ye, Rosatom’dan Dayanışma Mesajı

Küresel iklim krizinin çözümü olarak değerlendirilen sürdürülebilir enerji ve kalkınma ihtiyacının temiz kaynaklar yoluyla güvenilir bir biçimde karşılanması dünya gündeminin üst sıralarında yer almayı sürdürüyor. 

Rosatom’dan Türkiye’nin kararına dayanışma mesajı

Birçok ülkeden 100’den fazla sivil toplum ve devlet liderinin katıldığı COP26 İklim Değişikliği Zirvesinde, elektrikli otomobillere geçiş, temiz enerji yatırımı, kömür kullanımının, karbon piyasası gibi konu başlıkları yer alacak. 12 Kasım’da tamamlanacak olan COP26, 2015’te Paris İklim Anlaşması'nın imzalanmasınan beri kaydedilen gelişmenin ele alınacağı ilk zirve olması açısından ciddi önem taşıyor. Türkiye, bu sene ilk kez Paris Anlaşması'nı onaylamış bir ülke olarak konferansa katılıyor. 

Paris Anlaşması’nda taraf olunmasıyla birlikte Türkiye’nin temiz enerji dönüşümüne hız kazandıracağı düşünülüyor. Öte yandan Paris Anlaşması’nın Türkiye tarafından onaylamasına ilişkin destek mesajları da geliyor. Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı onaylama kararına ilişkin, Akkuyu Nükleer Güç Santralini inşa eden Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom bir açıklama yaparak dayanışma mesajı yayımladı. 

“Ulusal taahhütlere fayda sağlayacak” 

Rosatom’dan gelen açıklamada, 6 Ekim’de Türkiye’nin, iklim değişikliğine ilişkin TBMM’de 2015 Paris Anlaşması'nı onayladığı anımsatılarak, bu kararla birlikte dayanışma içinde oldukları iletildi. “Rosatom'un Türk ortaklarıyla birlikte yakın işbirliğiyle inşa ettiği Akkuyu NGS Projesi, Türkiye ekonomisi ve sanayisinin düşük karbon geçişine ciddi fayda sağlayacaktır” denilirken, açıklamada şu sözlere yer verildi:

“Sürdürülebilir kalkınma bakışa açısıyla gerçekleştirilen Akkuyu NGS Projesi, ilerleyişini Rus katılımcılar ve Türk tarafının, proje şirketleri ve Rosatom'un bölümlerinin uyumlu ve ortak gayretlerine borçludur. Bu ekip çalışması sayesinde elde edilen neticeler, Rusya-Türkiye Ortak Hükümetlerarası Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Komisyonu tarafından tanınmıştır. Güvenilir ve istikrarlı bir üretim kaynağı nükleer enerji, temel enerji ihtiyacını sağlayan, Paris Anlaşması çerçevesindeki ulusal taahhütlerin karşılanmasına katkı veren bir enerji sistemidir. Bir NGS, en az 60 senelik temiz enerji kaynağı olmasının haricinde, ayrıca ülkenin teknolojik anlamdaki gelişimini kolaylaştıran ciddi ölçekli bir altyapı projesidir. Türkiye'nin ilk NGS'si Akkuyu, güç ünitelerinin devreye alınmasıyla birlikte sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunacaktır.”

Hem iklim mücadelesi hem de ekonomiye destek 

Uzmanlar, Türkiye'nin iklim değişikliği ve karbon salımını düşürme ile mücadele konusunda diğer devletlere öncü olabilecek bir potansiyeli bulunduğuna vurgu yapıyor. Ülkenin yeşil kalkınmasında Akkuyu NGS Projesinin kilit bir rol oynayacağı belirtiliyor. Geçtiğimiz dönemde dördüncü güç ünitesinin inşası ile ilgili lisansın alınmasıyla beraber dört ünitede birden çalışmaların sürdüğü Akkuyu, 13 bini geçen personel sayısıyla ülkenin önemli istihdam merkezlerinden oldu. 400’ü aşkın tedarikçi şirketin bulunduğu proje, elektrik-elektronik, inşaat ve makine imalat sanayi olmak üzere birçok sektörde yerli sanayiye iş imkanı tanıyor. Akkuyu Çevre Koruma Biriminin verilerinde, Akkuyu NGS’nin senede 43 milyon ton karbondioksit (CO2) emisyonunu önlemesi bekleniyor.

Yorumlar (0)