Parasını çekemeyen Lübnanlı vekil, bankayı bastı!

Lübnan'da yaşanan kriz nedeniyle 2019'da dondurulan mevduat hesapları, son haftalarda çok sayıda kişinin bankaları silahla basmasına neden oldu. Parasını çekemeyen muhalif milletvekili Sintiya Zarazir, parasını almadan şubeden ayrılmayacağını belirtti. Banka yetkililerinin, Zarazir'i ikna etmeye çalıştığı kaydedildi.

DÜNYA 05.10.2022, 13:31 06.10.2022, 09:10 Hakan Öksüz
Parasını çekemeyen Lübnanlı vekil, bankayı bastı!

Lübnan'da bir banka tarafından dondurulan 8 bin 500 dolarını 3 yıldır çekemeyen muhalif milletvekili Sintiya Zarazir'in, Beyrut'taki banka şubesini basması ülkenin gündemine oturdu. Ameliyat masrafları için parasını çekmek istediğini belirten milletvekili, banka yönetiminden olumsuz yanıt aldı. Parasını çekene kadar şubeden ayrılmayacağını söyleyen Sintiya Zarazir, krize neden oldu.

Bankanın önüne gelerek vekile destek verdiler

Söz konusu bankanın yetkilileri, milletvekili ikna etmeye çalışsa da başarılı olamadı. Lübnan basını, muhalif milletvekilinin halen daha bankanın şubesinde bulunduğunu bildirdi. Parasını çekemeyen ve banka yönetimine karşı çıkan vekile destek vermek için şubenin önünde çok sayıda vatandaş toplandı. Bankanı önüne gelerek milletvekiline destekte bulunan kişilerin de benzer uygulamalar yüzünden mağdur olduğu anlaşıldı.

Lübnan Bankalar Birliği: "Bunun sorumlusu hükümet"

Bankadan parasını çekemeyen çok sayıda mevduat sahibi, dün Lübnan'ın farklı bölgelerinde bulunan 4 şubeye baskın yapmıştı. Baskınların ardından açıklamada bulunan Lübnan Bankalar Birliği, "Ülkede mevduat hesaplarında kriz yaşanıyor. Bu krizin sorumlusu bankalar değil, hükümetin kendisi." ifadelerini kullanmıştı.

Lübnan'da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle döviz rezervleri erimeye başlamış, 2019 yılında bütün döviz mevduat hesaplarının dondurulması kararı alınmıştı. Geçen yıl kasım ayında bir açıklama yapan Lübnan Merkez Bankası, "Vatandaşlar, hükümet tarafından belirlenen döviz kuru üzerinden parasını çekebilir." duyurusunda bulunmuştu. 

Banka basınları arttı

11 Ağustos günü parasını çekemediği için cinnet getiren bir kişi, Beyrut'taki banka şubesini basarak çalışanları rehin almıştı. Personelleri silahla rehin alan kişi, bir süre sonra teslim olmuştu. 14 Eylül'de ise bankayı silahla basan bir kadın, 13 bin dolar aldıktan sonra kaçmıştı. Son haftalarda 7 şubenin benzer şekilde baskına uğradığı kaydedildi.

Yorumlar (1)
gaffur 2 yıl önce
pakistan mı lübnan mı