Papa yollara düşecek: Kanada'ya özür ziyareti!

Önceki aylarda bazı Kanadalı yerli grupları Vatikan'da ağırlayan Papa Franciscus, kiliseye bağlı yatılı okullarda yaşanan çocuk tacizleri ve ölümler nedeniyle özür dilemişti. Katolik dünyasının ruhani liderinin bu kez bizzat Kanada'ya gideceği kaydedildi.

DÜNYA 13.05.2022, 18:49 14.05.2022, 02:14 Hakan Öksüz
Papa yollara düşecek: Kanada'ya özür ziyareti!

Mart ve Nisan aylarında Inuit ve Metis gibi bazı Kanadalı yerli grupları Vatikan'da ağırlayan Papa Franciscus'un bu kez Kanada'ya ziyarette bulunacağı kaydedildi. Vatikan Basın Ofisi, Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus'un 24-30 Temmuz'da Kanada'yı ziyaret edeceğini duyurdu.

Önceki aylarda kiliselerde yaşanan taciz olayları için özür dileyen Papa Franciscus'un; Iqaluit, Edmonton ve Quebec şehirlerini ziyaret edeceği kaydedildi.

"Sizden tüm kalbimle özür diliyorum"

Mart ve Nisan aylarında First Nations, Metis ve Inuit gibi Kanadalı yerli grupları Vatikan'da ağırlayan Papa, önemli açıklamalarda bulunmuştu. Papa Franciscus, Kanadalı yerli çocukların Katolik okullarında cinsel ve fiziksel tacize maruz kalması hakkında, "Öfke, acı ve utanç duyuyorum. Tanrı'nın affını diliyorum. Bu yaşananlar nedeniyle acı içindeyim. Sizden tüm kalbimle özür diliyorum." ifadelerini kullanmıştı. 

4 bin 200'den fazla yerli çocuk hayatını kaybetti!

Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu, Kanada'da yürüttüğü araştırmada, 1831 ile 1996 yılları arasında aktif olarak hizmet veren kilisenin yatılı okullarında yaşanan olaylara ilişkin rapor hazırlamıştı. 2015 yılında bitirilen rapora göre bu okullarda  4 bin 200'den fazla yerli çocuğun yaşamını yitirdiği belirtilmişti. Çocukların ölüm nedenlerinin, fiziksel-cinsel taciz ve ihmalkârlık olduğu kaydedilmişti.

Justin Trudeau, "Vatikan özür dilemeli" demişti!

Yapılan araştırmalar sonucunda kiliseye bağlı yatılı okulların bahçelerinde çocuk mezarlarının bulunduğu belirtilmişti. Bu mezarların, resmi kayıtlarda yer almadığı ifade edilmişti. 

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, yaşanan olaylar nedeniyle yerli halktan özür dilemiş ve Vatikan'ın da özür dilemesi gerektiğini bildirmişti. 2017 yılında Vatikan'ı ziyaret eden Trudeau, resmi bir özür dilenmesi gerektiğinin altını çizmişti.

Yorumlar (0)