Papa özür diledi

Vatikan Devlet Başkanı ve Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus, Kanada'daki yatılı kilise okullarında yerli çocukları hedef alan kötü muamele ve istismar için özür diledi.

DÜNYA 26.07.2022, 01:30
Papa özür diledi

Kanada ziyaretini 'tövbe haccı' olarak nitelendiren Papa, gezisinin ilk durağı olan Edmonton şehrinde, vahim olaylardan sağ kurtulanlar, yerli halkın liderleri ve siyasilerle halka açık bir etkinliğe iştirak etti.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun da iştirak ettiği etkinlik, kentin güneyindeki Ermineskin Yatılı Kilise Okulu'nun yer aldığı bölgede gerçekleştirildi. 

Yerli halkın geleneksel ritüellerini izleyen Papa'ya, yerli kabile liderleri tarafından hediyeler takdim edildi.

Papa burada, yerli halkı temsilen bir kadına, yanında getirdiği ve yatılı kilise okullarında kalırken yaşamını yitiren bir çocuğa ait ayakkabıları verdi.

Bir yerli temsilcisi ise Papa'ya, kafalarına taktıkları kartal tüylü başlık ve yerli davul hediye etti.

Papa, söz konusu başlığı bir süre boyunca taktıktan sonra çıkardı ve katılımcılarla beraber dua etti.

"Alçak gönüllülükle sizlerden af diliyorum"

Papa Franciscus, etkinlikte gerçekleştirdiği konuşmada, "Yerli halkları hedef alarak bu denli çok Hristiyan tarafından yapılan kötülük için alçak gönüllülükle sizlerden af diliyorum." ifadelerini kullandı.

Papa'nın bahse konu sözleri, alanda bulunan yerliler tarafından alkışlandı. Ülkedeki yatılı kilise okullarında, yerlilere yönelik olarak 'yıkıcı' politikalarda iş birlikçi Katolik Kilisesi mensupları adına özür dileyen Papa, Hristiyanlara, zorla asimilasyona uğratılan yerlilerin kültürlerinin yok edildiğini, ailelerinin parçalandığını söyledi.

Papa, ülkedeki en büyük yatılı kilise okullarından biri olan eski Ermineskin Yatılı Kilise Okulu'na vurgu yaparak, "Burada, acı anılarla ilişkili olarak, bir hac şeklinde nitelendirdiğim şeye başlamak istiyorum. Bu bir tövbe haccı." şeklinde konuştu.

Konuşmasında defalarca kez af ve özür dileyen Papa, kilisenin birçok mensubunca desteklenen ve yatılı okulların korkunç hatırasını yansıtan geçmişte yapılanlar için de çok üzgün olduğunu kaydetti.

Yatılı okullardan bir daha geri dönemeyen çocukların hatıralarının onda 'utanç, öfke ve acı' duygusu bıraktığını belirten Papa Franciscus, Hristiyan misyonerlerin 'acımasız' eylemleri için daha evvelki özrünün ötesine geçerek af diledi.

Ne olmuştu?

Hususu soruşturan Kanada Uzlaşma ve Hakikat Komisyonu, 1831-96 döneminde faaliyet halinde olan kiliseye bağlı yatılı okullar hakkındaki araştırmasını 2015 yılında tamamlamış ve 4 bin sayfalık bir rapor yayımlanmıştı. Komisyon, olayları 'kültürel soykırım' olarak nitelendirmişti.

Bahse konu raporda, minimum 4 bin 200 yerli çocuğun istismar veyahut ihmal neticesinde yaşamını yitirdiğini tespit etmişti.

Raporun yayımlanmasının ardından yerli halktan defalarca kez özür dileyen Başbakan Trudeau, 2017 yılında Vatikan'a yaptığı resmi ziyarette de Papa'dan özür dilemesini istemişti.

Yorumlar (0)