Papa, Kanada’ya tam 2 sene sonrasına randevu verdi

Papa Francis, 2019 senesinden bu yana görüşmediği Kanada’nın yerli topluluklarına randevu verdi. Piskoposlar Konferansı’nda yapılan açıklamaya göre yerli topluluklar ve Papa, 17 Aralık 2021’de görüşecek. 

DÜNYA 30.06.2021, 09:58 01.07.2021, 11:56
Papa, Kanada’ya tam 2 sene sonrasına randevu verdi

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis, 2019 senesinden bu yana Kanada’nın yerli topluluklarıyla görüşmüyor ve onlara randevu vermiyordu. Kana Katolik Piskoposlar Konferansı (CCCB) sırasında yapılan açıklamaya göre Papa, Kanada’nın üç yerli grubu olan First Nation, Inuit ve Metis liderlerine randevu verdi. 17-20 Aralık 2021 arasında yapılacak görüşmeler, Vatikan’da olacak ve topluluklar Papa ile ayrı ayrı görüşecek. 

Yatılı okullardan çıkanlar da görüşmeye katılacak 

CCCB tarafından yapılan açıklamada yerli gruplarının liderlerinin ve bir piskoposun yer alacağı görüşmelerde yaşlıların, bilgi bekçilerinin, yatılı okullardan çıkanların ve gençlerin de katılması sağlanacak. Piskoposlar, bu toplantı sonrasında Kanada’nın yerli halkı ile Kanada Katolik Kilisesi arasındaki bağın güçleneceğini düşünüyor. 



Yatılı okullarda yaşananlar için özür bekleniyor 

Geçtiğimiz günlerde Kanada’daki yatılı kilise okullarının bahçelerine gömülmüş şekilde yüzlerce çocuk cesedi bulunmuştu. Ardından ortaya çıkan resmi kaynaklara göre 1831-1997 seneleri arasında açık olan 139 kilise okulu için 150 binden fazla yerli topluluk çocuğu ailelerinden zorla alınmıştı. Asimilasyona tabi tutulan yerli çocukların fiziksel ve psikolojik şiddet gördüğü ve istismara uğradığı belirtilmişti. Ayrıca çocuklar üzerinde tıbbi deneylerin de yapıldığı kayıtlara geçmişti. 

Ölen çocukların çoğunun istismar, tıbbi deney, açlık ve aşırı soğuk sebebiyle hayatını kaybettiği düşünülüyor. Yatılı kilise okullarındaki trajik durumlar ve geçtiğimiz ay bulunan çocuk mezarları ile ilgili Kanada Katolikleri resmi olarak özür diledi fakat Vatikan, resmi bir özür yazısı yayınlamadı.  

Olaylar sebebiyle Kanada Başbakanı Justin Trudeau defalarca özür diledi ve 2017 senesinden bu yana Papa Francis’den sürekli olarak özür talep etti. Fakat Francis, bu yönde bir adım atmayı reddetti. Buna karşın Papa Francis, bulunan çocuk mezarları ile ilgili üzüntüsünü dile getirdi ve yerli halkın kültürlerine saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti. 

Yorumlar (0)