Papa Francis'ten 'kadın yönetici' kararı!

Vatikan'da devlet işlerini yürüten ve "Papa’nın yakın çalışma çevresinden oluşan" Devlet Sekreterliği'ne ilk defa bir kadın yönetici getirildi.

DÜNYA 15.01.2020, 17:43
Papa Francis'ten 'kadın yönetici' kararı!

Bir İtalyan avukatı olan Francesca Di Giovanni, Vatikan'ın en önemli makamı olan Devlet Sekreterliği'nde yönetici pozisyonunu üstlenecek ilk kadın oldu.

27 yıldır Vatikan'da çalışan Francesca Di Giovanni, "Çok Taraflı İlişkiler Müsteşarlığı"na atandı. 66 yaşındaki Di Giovanni, Vatikan'ın BM ve diğer hükümetlerarası örgütlerle ilişkilerini koordine eden bir bölümün yönetimini üstlenecek. 

Katolik Kilisesi'nde kadınlar rahiplik ve daha üstü dini görevlere getirilmiyor. Buna karşın ilk Cizvit ve Güney Amerikalı Papa, kadınlara hem Katolik Kilisesi hem de Vatikan'da karar alıcı roller verilmesi çağrısını yapmıştı. Fakat bu tarz lider pozisyonları rahipler, piskoposlar ve kardinallere ayrılıyor. 

"Kadın olmamın bu göreve olumlu yansımasını umuyorum"

Di Giovanni, atanmasının, Papa 1. Francis'in kadınlara verdiği önemi gösterdiğini söyledi. 66 yaşındaki Di Giovanni, "Bunlar erkek meslektaşlarımda da bulunan kabiliyetler olmakla birlikte, kadın olmamın bu göreve olumlu yansımasını umuyorum" açıklamasını yaptı.

Di Giovanni'nin getirildiği görev bir hayli önemli

Vatikan'ın "Tarikatlar Meclisi Müsteşarı" ve "ruhban sınıfından olmayanlardan sorumlu bölüm"de bulunan iki müsteşar yardımcısının da kadın olduğu biliniyor.

Ancak en önemli makam olan Di Giovanni'nin atandığı Devlet Sekreterliği, hem iç bürokrasiyi hem de diğer ülkelerle diplomatik ilişkileri yürütüyor.

Yorumlar (0)