Pandemi döneminde kadına şiddet arttı

Avrupa’da en fazla kadın cinayetinin işlendiği ülke olarak kayıtlara geçen Romanya’da pandemideki kısıtlama döneminde yaşanan şiddet ve cinayet verileri açıklandı. Verilere göre kısıtlama döneminde şiddette artış görüldü. 

DÜNYA 09.07.2021, 13:28 09.07.2021, 13:33
Pandemi döneminde kadına şiddet arttı

En fazla kadın cinayetinin işlendiği Avrupa ülkesi olarak bilinen Romanya’da kısıtlama dönemindeki şiddet ve cinayetlerin istatistikleri yayınlandı. Ülkede faaliyet gösteren kadın derneklerine ve polis merkezlerine yapılan başvuru oranlarının yer aldığı şiddet raporunda şiddet sebebiyle hastanede tedavi görmek zorunda kalan kadın sayısının 4 kart arttığı bildirildi. 

Slovenya’da kadınların yüzde 13’ü en az bir kez şiddet gördü 

Kadına şiddet, yalnızca Romanya’da değil diğer ülkelerde de görülmeye ve artmaya devam ediyor. Slovenya için yayınlanan rapora göre kadınların yüzde 13’ü, hayatları boyunca en az bir kez cinsel ya da fiziksel şiddete maruz kaldıklarını belirtiyor. 

Romanya Bükreş’te faaliyette olan Eğitim Müfredatını Geliştirme ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Merkezi (FILIA) tarafından 2020’de yayınlanan rapora göre salgın ve beraberinde gelen karantina döneminde kadınlara yönelik olumsuz etkiler gözler önüne serildi. 



Yardım isteyen kadınların telefonları yüzde 47 arttı 

AB Temel Haklar Ajansı verilerine göre her 3 kadından biri, hayatı boyunca cinsel ve fiziki şiddete uğruyor ve özellikle salgın döneminde bu şiddet artmış durumda. Sivil toplum örgütüne bu sebeplerle başvuran kadınların sayısı pandemi döneminde hızla arttı. FILIA’nın raporuna göre ülkedeki kadınlara ücretsiz hukuki ve psikolojik danışmanlık hizmeti veren barınma ve tedavi yolları gösteren dernek ve vakıflara yapılan başvurularda, 2019 senesine nazaran rekor artış görüldü. 

Şiddet gören kadınlara yardımcı olan vakıflardan birine yalnızca 15 Mart-16 Mayıs 2020 tarihleri arasında yapılan başvurular, 2019 senesinin aynı dönemine göre 3 kat arttı. Bir diğer vakfa gelen yardım telefonları ise 2019 senesine göre yüzde 47 oranında arttı. 

Kadınlar kadar çocuklar da cinsel şiddet kurbanı 

Covid-19 salgını dönemindeki Mart-Mayıs 2020 arasındaki 3 aylık periyotta Bükreş’teki bir hastanenin acil servisine yapılan şiddet tedavilerinin sayısı, 4 kat arttı. Bu hastaların hem fiziksel hem de cinsel şiddet gördüğü belirtildi. Evlerinde karantinada kalmak zorunda olan kadınların aile içi şiddet, tecavüz ve cinsel saldırı vakaları da 2019 senesine nazaran yüzde 19 oranında artış gösterdi. Aynı dönemde tecavüz ve cinsel şiddet mağduru çocukların sayısı da yüzde 35 artarak 306’ya yükseldi. 



Koruma kararlarına uyulmadı 

Polis merkezleri raporlarına yansıyan vakalara göre 2020 senesinin ilk 9 ayında 20 bin 565 kadın, aile üyeleri tarafından şiddete maruz kaldı. Bu sayı, 2019’un ilk 9 ayında 19 bin 204 idi. Raporlara göre yine aynı dönemde acil yardım hattını arayan kadınların sayısı, önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 18 oranında artış gösterdi.  

2020’nin ilk9 ayında 6 bin 472 kadın ve çocuk için koruma kararı verilirken bunların en az yüzde 30’una uyulmadı. Avrupa istatistik Ofisi Eurostat’ın verilerine göre 1 milyon kişi başına düşen kadın cinayeti oranı 4,3 oldu ve bu oran, Avrupa’nın en yüksek oranı olarak görülüyor. Avrupa’da en fazla kadın cinayetinin işlendiği Romanya’da saldırganların yüzde 92’sinin mevcut ya da eski eş olduğu kaydedildi. 

BM: “Slovenyalı kadınların yüzde 13’ü şiddet kurbanı” 

Nüfus bakımından Romanya’nın onda biri kadar olan Slovenya’da da kadına yönelik şiddet, toplum gündemini sürekli olarak meşgul ediyor. BM Kadın Örgütü’ne göre Slovenyalı kadınların en az yüzde 13’ü, hayatları boyunca en az bir kez cinsel ya da fiziksel şiddete maruz kalmış durumda. Son 12 ayda fiziksel veya cinsel şiddet yaşayan kadınların oranı ise yüzde 2. 

Avrupa Cinsiyet Eşitliği Enstitüsü raporlarına göre ise 15 yaş ve üzerindeki Slovenyalı kadınlar içinde cinsel ya da fiziksel şiddete uğrayanların oranı yüzde 22. Enstitü, mağdurların yaklaşık yarısının uğradığı şiddeti yetkili makamlara bildirmediğini de gözler önüne seriyor. Toplumsal cinsiyete dayalı kadın cinayetlerine ilişkin idari verilere göre ise Slovenya’da 2017-2019 seneleri arasında aile üyeleri ya da partnerleri tarafından öldürülen kadınların sayısı, 49. 

Yorumlar (0)