Pakistan’dan Hindistan’a, ‘casus yazılım’ tepkisi

Pakistan Dışişleri Bakanlığı, uluslararası basında İsrail merkezli NSO Group şirketinin üretimi olan "Pegasus casus yazılımını", Hindistan’ın Başbakan İmran Han’a yönelik kullandığına yönelik iddialara dikkat çekerek Yeni Delhi yönetimine tepki gösterdi.

DÜNYA 23.07.2021, 14:25 24.07.2021, 20:17
Pakistan’dan Hindistan’a, ‘casus yazılım’ tepkisi

Pakistan Dışişleri Bakanlığından bir açıklama yaptı ve uluslararası basında çıkan, Hindistan’ın İsrail merkezli casusluk yazılımını yabancılara, Başbakan Han’a ve kendi vatandaşlarına karşı organize casusluk için kullandığına ilişkin haberlerin ciddi bir endişeyle takip edildiğini belirtti.

“En güçlü şekilde kınıyoruz”

Pakistan’dan yapılan açıklamada, Hindistan’ın devlet merkezli olarak süren, yaygın casusluk ve gözetleme operasyonlarının, devlet tavrına yönelik küresel normların açık bir şekilde ihlali olduğuna vurgu yapılarak, bu tavrın en güçlü şekilde kınandığı açıklandı. 

Gelişmelerin yakından takip edildiğini ifade eden Pakistan Dışişleri Bakanlığı, haberlerden hareketle Birleşmiş Milletler'in ilgili organlarından olayı soruşturması, hakikatleri açığa çıkarması ve Hint faillerden hesap sorması istendi. 

Daha önce Hindistan'ın bu yazılım aracılığıyla Pakistan Başbakanı Han'ın daha önce kullandığı bir telefon numarasına ilişkin casusluk girişiminde bulunduğu, fakat bunun başarılı olup olmadığı konusunda bir bilgi verilmemişti.

Hindistan merkezli medyada Hindistan'da casusluk girişimi gerçekleştiren kişiler arasında muhalif siyasetçilerin, bakanların, bilim insanlarının gazetecilerin ve insan hakları aktivistlerinin bulunduğu kaydedilmişti.

20 Temmuz’da bir açıklama yapan Pakistan Bilgi ve Yayıncılık Bakanı Çaudri Favad Hüseyin, Başbakan Han’ın telefonuna ilişkin casusluk girişimi iddialarının soruşturulduğunu açıklamıştı.

Gündemi sarsan "casus yazılım"

Bir süre önce 17 medya kuruluşunun yürüttüğü araştırmada NSO Group'a ait olduğu belirlenen casus yazılımın, dünya genelinde yaygın ve kötü amaçlar için kullanıldığı iddia edilmişti. 

Birleşik Arap Emirlikleri, Hindistan, Macaristan, Suudi Arabistan, Ruanda, Azerbaycan, Fas, Meksika, Kazakistan ve Bahreyn gibi en az 10 hükümetin, casus yazılımı üreten NSO Group'un müşterisi olduğu öne sürülmüştü. Bu casus yazılımın siyasi, avukat, gazeteci ve aktivistleri hedef almak üzere hükümetlere satıldığı belirtilmişti.

İddiaya göre casus yazılım, bir telefonu "gözetleme" cihazına dönüştürebildiği gibi kullanıcının izni ve bilgisi olmadan rehber, ses kaydı, mesaj, kamera ve mikrofon gibi pek çok uygulamaya erişim sağlayabiliyor.

Macaristan, Hindistan, Fas ve Ruanda, 50 binden fazla telefon numarasının bulunduğu listede ismi geçen kişilerin numaralarını takip için Pegasus yazılımını kullandıkları iddialarını kesin bir dille yalanladı. BAE, Meksika, Suudi Arabistan, Kazakistan, Bahreyn ve Azerbaycan hükümetleri ise iddialara henüz yanıt vermedi. NSO Group ise hakkındaki bütün suçlamaları reddetti.

Yorumlar (0)