Pakistan ve Hindistan gerilimi bitiyor mu? 'Uzun vadeli barış' mesajı...

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Pakistan'In Hindistan ile Keşmir’de, kalıcı ve adil barış yoluyla mümkün olabilecek uzun vadeli barış istediğini söyledi.

DÜNYA 24.09.2022, 10:39 26.09.2022, 10:21
Pakistan ve Hindistan gerilimi bitiyor mu? 'Uzun vadeli barış' mesajı...

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Güney Asya’da sürdürülebilir istikrar ve barışın Cammu Keşmir probleminin kalıcı ve adil çözümüne bağlı olduğunu aktararak, 5 Ağustos 2019’da Hindistan’ın  bölgenin özel statüsünü kaldırmasına tepki gösterdi.

"Güvenilir adımlar atılmalı"

Pakistan'ın Hindistan ile Keşmir’de kalıcı ve adil barış yoluyla mümkün olabilecek uzun süreli barış istediğini söyleyen Şerif, Yeni Delhi’nin yapıcı ilişki için elverişli atmosferi oluşturacak güvenilir adımlar atması gerektiğini dile getirdi.

Dünyada yükselen İslamofobiye de vurgu yapan Şerif, Hindistan’da 200 milyonu aşkın Müslüman’a karşı resmi bir şekilde desteklenen baskı kampanyasının İslamofobinin en kötü tezahürü olduğunu söyledi.

Sel felaketinde Batılı ülkelere gönderme

Şerif, Pakistan’da meydana gelen sellerle ilgili, "Yaratmadığımız bir krizle (iklim değişikliği) mücadelede yalnız mı kalacağız?" sözlerini kullandı.

Son haftalarda çok sayıda hayatı kurtardıklarına dikkat çeken Şerif, bununla beraber 11 milyona yakın kişinin yoksulluk sınırının altına itileceğini dile getirdi.

Şerif, mevcut kaynaklar ile acil ihtiyaçlar arasındaki uçuruma vurgu yaparak, insan gücünün ve kaynaklarının baskılandığını söyledi.

Pakistan’ın küresel sera gazı emisyonlarına yüzde 1’den daha az katkıda bulunduğunu söyleyen Şerif, bununla beraber iklim değişikliğine karşı en hassas 10 ülkeden biri olduklarını dile getirdi.

ABD ve İsrail'e çağrı

Şerif, Afganistan’ın dondurulan rezervlerini serbest bırakması amacıyla ABD’ye çağrı yaparak, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Afganistan’a 4,2 milyar dolarlık ekonomik ve insani yardım çağrısına dünyanın olumlu yanıt vermesini istedi.

Filistin meselesine de temas eden Şerif, İsrail'den Filistin halkının insan haklarını çirkin bir biçimde ihlalini hemen durdurmasını ve Mescid-i Aksa’ya yönelik saygısızlığa son vermesini talep etti.

Yorumlar (0)