Pakistan uyardı! Soykırım olacak

Pakistan Başbakanı İmran Han, dünyanın Hindistan işgali altındaki Keşmir'de yaklaşmakta olan soykırımın engellenmesi için harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

DÜNYA 23.08.2019, 11:40
Pakistan uyardı! Soykırım olacak

Pakistan Başbakanı İmran Han, 'Hindistan işgali' altındaki Keşmir'de yaklaşmakta olan soykırımın engellenmesi için uluslararası toplumun harekete geçmesi gerektiğini bildirdi. 

'Uluslararası Din ve İnanç Temelinde Şiddet Eylemleri Kurbanlarını Anma Günü' dolayısıyla Twitter hesabından açıklamada bulunan Han, Keşmir halkının Hindistan hükümeti tarafından 'tüm temel hak ve özgürlüklerinden yoksun' bırakıldığını kaydetti.

"Milyonlarca Keşmirli Hindistan tacizi altında"

Han, milyonlarca Keşmirlinin 'acımasız Hindistan işgali, tacizi ve şiddeti' altında bulunduğuna dikkat çekerek, 'Hindistan işgal kuvvetlerinin', Kurban Bayramı dahil olmak üzere bölge halkının dini uygulamalarını engellediğini ifade etti. 

Uluslararası toplumun, din veya inanç temelli şiddet mağdurlarıyla dayanışma gösterdiğini vurgulayan Han, "Dünya Hindistan işgali altındaki Keşmir'de yaklaşmakta olan soykırımın önlenmesi için harekete geçmeli." ifadelerini kullandı.

Özel statüsü kaldırıldı

Hindistan hükümeti, yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan Anayasa'nın 370. maddesini iptal etmiş, bölgenin özel statüsünü kaldırmıştı.

'Cammu ve Keşmir'in Yeniden Yapılandırılması Teklifi', Hindistan'da Cammu Keşmir eyaletinin iki birlik toprağına ayrılmasını öngörüyor. Bu teklif, federal parlamentonun üst kanadı Rajya Sabha'da (Eyaletler Meclisi) 61 ret oyuna karşı 125 evet oyuyla 5 Ağustos günü kabul edilmişti.

Keşmir sorunu nasıl başladı?

İngiltere, 1947 yılında Hindistan'dan çekilirken, prenslik şeklinde yönetilen Keşmir'i Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda serbest bıraktı.

Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947 yılında Pakistan'a katılmak arzusundaydı. Fakat dönemin prensi, Hindistan ile birleşme kararı aldı. Müslüman Keşmir halkı, karara tepki gösterdi. 

Pakistan ve Hindistan tarafından bölgeye asker gönderildi. Böylece taraflar, 1947 yılında ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı sebeple 1965 ve 1999'da savaş çıktı.

Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde. Bölgenin yüzde 20'si ise Çin hakimiyetinde bulunuyor. 

Hindistan, ele geçirdiği bölgeleri 'Cammu Keşmir' eyaleti adında kendine bağladı. Cammu Keşmir, şu anda Hindistan'da Müslüman nüfusun çoğunluğunu oluşturduğu tek eyalet durumunda. Pakistan ise kendi denetimindeki Keşmir'e 'Azad Keşmir' (Bağımsız Keşmir) ve 'Gilgit Baltistan' olarak iki özerk bölge statüsü verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyu ile belirlenmesini öngördü. Hindistan halk oylamasına sıcak bakmasa da Pakistan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının uygulanmasını istiyor.

Yorumlar (0)