Pakistan şiddetli yağmurlara esir: Ölü sayısı günden güne artıyor!

Muson yağmurları nedeniyle son zamanlarda sellere teslim olan Pakistan'da yaşamını yitirenlerin sayısı 1265 oldu. Ülkedeki tarım arazilerinin yüzde 45'i sular altında kaldı, büyüme tahminler yüzde 5'ten yüzde 2'ye indirildi. İşte şiddetli yağmurların etkili olduğu Pakistan'daki son durum...

DÜNYA 04.09.2022, 12:54 04.09.2022, 15:00 Hakan Öksüz
Pakistan şiddetli yağmurlara esir: Ölü sayısı günden güne artıyor!

Pakistan, deneme bo nusu
, muson yağmurları nedeniyle yaşanan sel ve su baskınlarıyla mücadele ediyor. 220 milyon nüfuslu ülkede son bir gün içinde ölenlerin sayısının 57 olduğu kaydedildi. Ölenlerden 17'sinin çocuk olduğu belirtildi. Ülkede yaşanan sel felaketi ile ilgili veriler paylaşan Pakistan Ulusal Afet Yönetim Ajansının (NDMA), "14 Haziran'dan beri etkisini gösteren yağışlardan dolayı toplamda 1265 vatandaşımız yaşamını yitirdi." açıklamasında bulundu.

Tarım arazilerinin yüzde 45'i sular altında

Ülkede şiddetli muson yağmurlarından etkilenen kişilerin sayısı 33,4 milyonu buldu. Yağışlar nedeniyle tarım arazilerinin yaklaşık yüzde 45'i sular altında kaldı. Pakistan basın organları, ülkenin yakın tarihinde bu denli büyük bir felaketin görülmediğini bildirdi. 

Dünyanın birçok bölgesinden ülkeye yardımların geldiğini kaydeden Pakistan Dışişleri Bakanı Hina Rabbani Khar, "Yaşadığımız bu durumun sebebi, iklim değişikliğidir. Maalesef iklim değişikliğinden en çok zarar görenler, karbon ayak izi sıfır olan ülkeler." diye konuştu.

Büyüme tahminleri yüzde 5'ten yüzde 2'ye inecek

Ülkede yaşanan durum hakkında "kıyamet krizi" yorumunda bulunan Bakan Khar, zararın minimuma indirilmesi için çalıştıklarını söyledi. Sellerden dolayı meydana gelen tahmini zararın 10 milyar dolar civarında olduğu belirtiliyor. Sel nedeniyle zarar gören Pakistan ekonomisinin toparlanmasının zaman alacağı konuşuluyor. Pakistan'ın 2022 yılına dair büyüme tahminlerinin, yüzde 5'ten yüzde 2'ye indirileceği söyleniyor.

Bakan Soylu, Pakistan'a gitti

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile birlikte cuma günü Pakistan'a giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sel felaketi nedeniyle yaptıkları yardımlardan bahsetti. Şimdiye kadar 11 uçakla birlikte bölgeye gıda, ilaç ve çadır sevkiyatı yaptıklarını dile getiren Bakan Soylu, "Trenle ve havadan yardım etmeye devam edeceğiz. İkinci İyilik Treni, önümüzdeki hafta Pakistan'a ulaşmak üzere yola çıkacak." dedi.

Yorumlar (0)