Pakistan lideri ateş püskürdü

Pakistan Başbakanı İmran Han, Keşmir bölgesindeki karışıklığa değinerek Hindistan yönetimini suçladı ve makul davranmaya çağırdı.

DÜNYA 28.09.2019, 13:24
Pakistan lideri ateş püskürdü

Pakistan Başbakanı İmran Han, dün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BMGK) yaptığı konuşmada Hindistan Başbakanı Narendra Modi'yi ve Hindistan hükümetinin Keşmir üzerindeki politikalarını eleştirerek nükleer silahlara sahip ülkeler arasındaki olası bir savaşın dünya için önemli sonuçlar doğuracağını ifade etti. Narendra Modi ise Birleşmiş Milletler'deki (BM) konuşmasında Keşmir konusuna doğrudan değinmedi.

“Nükleer silahlı bir ülke sonuna kadar savaştığında, bu savaşın sınırların ötesini etkileyen sonuçları olacaktır." diyen Pakistan Başbakanı İmran Han, Modi’nin Keşmir’deki eylemlerini “aptal” ve “acımasız” olarak nitelendirdi. İmran Han ayrıca söylediği şeyin bir tehdit olmadığını ancak makûl endişeleri olduğunu belirtti.

Teröre karşı ses yükselmeli

İmran Han'dan bir saat önce kürsüye çıkan Narendra Modi ise, BMGK'da yaptığı konuşmada ülkesindeki gelişmelerden bahsederek terörizmin dünya için kötü bir şey olduğunu söylemekle yetindi. Tüm dünyanın terörizme karşı birleşip ortak bir tavır takınmasını ifade eden Modi, Keşmir konusundan hiç bahsetmedi.

Modi, Keşmir adıyla bahsetmese de terörizm konusunda mesajlar verdi ve “Buda’nın dünyaya savaş değil,  barış mesajı verdiği ülkedeniz. Terörizme karşı sesimizi yükseltmemizin, dünyayı bu kötülük konusunda ciddiyetle uyarmamızın nedeni budur.” ifadelerinde bulundu.

Modi, Keşmir'deki değişikliklerin bölgeyi ayrılıkçılıktan kurtardığını savundu. Bazı Hindular bu politikayı savunsalar ve alkışlasalar da Keşmir bölgesindeki Hindistan yanlısı Faruk Abdullah gibi birçok Keşmirli lider zorbalıkla karşılaşmış ve gözaltına alınmıştı.

"Tam bir katliam olacak"

Hindistan Başbakanı Modi'nin, Hindistan'ın kontrol ettiği Keşmir bölgesini özel statüden çıkarttığı 5 Ağustos'tan beri durum gittikçe kötüleşiyor.

Modi’nin Hindu milliyetçi hükümeti geniş kapsamlı bir askerî sokağa çıkma yasağı getirdi ve Müslüman çoğunluklu bölgede yaşayanların neredeyse bütün iletişimleri kesildi. Han, bölgede 8 milyon Keşmirlinin polisliği yapan 900 bin Hint kuvvetinin bulunduğunu söyledi. Hayvanlar gibi evlerine kapatılan 8 milyon insanın neden hayvanlar kadar değeri olmadığını sorgulayan İmran, Han yaptığı konuşmada insanların eninde ya da sonunda sokaklarda olacağını söyledi. Han, “(Modi) sokağa çıkma yasağını kaldırdığında ne yapacak? Keşmir halkı sessizce statükoyu kabul mu edecek?” dedi ve ekledi “Sokağa çıkma yasağı kalktığında tam bir katliam olacak. Katliam olduğunda da savaşacağız!"

Hindistan Cuma günü geç saatlerde, cevap verme hakkından yararlanarak İmran Han'ın sözlerini kınadı ve "nefret söyleminde" bulunduğunu iddia etti. Han'ın konuşmalarının gerilimi tırmandırdığını söyleyen Hindistan, "devlet adamlığına yakışmayan sözler" diye de ekledi.

Hindistan yapılan açıklamada, Han'ın yaptığı konuşmalardan sonra “Genel Kurul, bu tür bir istismar ve suistimal görmedi” diyerek Khan'ı ikiyüzlülükle suçladı ve sözlerinin “21. yüzyıla ait bir vizyonu değil bir ortaçağ zihniyetini yansıttığını” belirtti.

Farklılıklar çözülmeli, istikrar sağlanmalı

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, BM'de yaptığı konuşma sırasında, “her iki ulusun da komşusu olarak Çin’in, anlaşmazlığın etkili bir şekilde yönetildiğini ve iki taraf arasındaki ilişkinin de istikrara döndüğünü görmeyi umduğunu” söylemişti.

Bu hafta hem Modi hem de Han ile bir araya gelen ABD Başkanı Donald Trump, tarafları farklılıklarını çözmeye çağırmıştı.

1940'lardan bu yana

Hindistan ve Pakistan’ın Keşmir çatışması, 1940’ların sonunda İngiltere’den bağımsızlık kazanmalarıyla başlıyor. Hindistan ve Pakistan, bu zamana kadar neredeyse tüm savaşlarını Keşmir bölgesi için yaptılar. Tarih boyunca 1947, 1965, 1971 ve 1999'da savaşan Hindistan ve Pakistan bugün de tansiyonun aşırı yükselmesiyle savaşın eşiğinde görülebilir. Bölge, şu an askerler ve paramiliter polisler tarafından devriye edilen, dünyanın en ağır askerî alanlarından biri. 

Yorumlar (0)