Pakistan istilacı çekirgelerle boğuşuyor!

Pakistan Başbakanı Han, çekirge sürüleri yüzünden ülkede ulusal acil durum ilan etti. Pakistan hükümeti, 20 yılın en kötü istilasının yaşandığını açıkladı.

DÜNYA 01.02.2020, 17:39 01.02.2020, 17:39
Pakistan istilacı çekirgelerle boğuşuyor!

Pakistan hükümeti, çekirge sürülerinin ülkenin güneyindeki tarım alanlarını istilası yüzünden ulusal acil durum ilan edildiğini duyurdu. Başbakan İmran Han, Cuma günü çekirge istilası üzerine alınan hükümet toplantısında acil durum ilan edilmesi gerektiği kararına vardıklarını söyledi.

Bilgi Bakanı Firdous Ashiq Awan, Cumartesi günü yaptığı açıklamada "Son 20 yıın en kötü çekirge istilasıyla karşı karşıyayız, bu yüzden tehditle başa çıkabilmek için ulusal acil durum ilan etmeye karar verdik" dedi. Normal çekirgelerden daha büyük olan çöl çekirgeleri, geçtiğimiz Haziran ayında İran'dan Pakistan'a geçerek ülkenin pamuk, buğday, mısır ve diğer tarım ürünlerinin bulunduğu alanları istila etmişti.

"Yaşanan saldırının eşi benzeri görülmedi"

Çekirgelerin üremesine uygun iklim koşulları ve hükümetin yanıt vermekte gecikmesi de yaşanan felaketin büyümesine sebep oldu. Ülkede yaşanan çekirge felaketi, gıda ürünlerinin yeterliliği konusunda endişeler yaratıyor. Ulusal Gıda Güvenliği ve Araştırma Bakanı Makhdum Khusro Bakhtiar, çekirge sürülerinin şu anda Pakistan-Hindistan sınırında olduğunu, daha önce ise Sindh ve Baluçistan'da bulunduğu söyledi. Bakhtiar, yaşanan çekirge saldırısının eşi benzerinin görülmediğini, 121 bin 400 hektarlık alanda çekirgelere karşı önlem alındığını ve 20 bin hektarlık alan üzerinde ise havadan çekirge karşıtı sprey sıkıldığını söyledi.

Ulusal Gıda Güvenliği Bakanı; bölge yönetimleri, gönüllü örgütler, havacılık birimleri ve askeri güçlerin de çekirgelerle mücadelede devreye girdiğini söyledi.

Başbakan Han devreye girdi

Başbakan İmran Han, yaşanan krizle mücadele edileceğini ve tarım ve tarımcının korunmasının hükümetin öncelikleri arasında bulunduğunu söyledi. Han, "Federal hükümet atılabilecek tüm adımları atacak ve ekinlerin korunması için gerekli imkanları sağlayacak" dedi.

Pakistan, en son 1993 yılında böylesine ciddi bir çekirge istilasına uğramıştı.

Yorumlar (0)