Pakistan duyurdu: Vakti geldi, bu son savaş!

Pakistan Demir Yolları Bakanı Şeyh Raşid Ahmed, "Son özgürlük mücadelesi zamanı geldi. Hindistan'la yapılacak bu savaş, son savaşımız olacak. İstediğimiz noktaları vurabilecek nükleer bombalarımız var." dedi.

DÜNYA 02.09.2019, 15:44 02.09.2019, 15:46
Pakistan duyurdu: Vakti geldi, bu son savaş!

Yeni Delhi hükümetinin Keşmir'e özel statü kazandıran 370. maddeyi kaldırma kararı sonrası nükleer güce sahip komşular Hindistan ile Pakistan arasındaki gerilim yoğunlaştı.

Krize ilişkin açıklamalarda bulunan Pakistan Demir Yolları Bakanı Şeyh Raşid Ahmed, Hindistan'ı iki nükleer güç arasında 'son' olacak savaştan kaçınması konusunda uyardı.

"Hindistan 22 parçaya ayrılacak"

Pakistan'ın, sadece istediği noktayı yok etmesini sağlayacak 125-250 gramlık nükleer bombalara sahip olduğunu belirten Ahmed, "Son özgürlük mücadelesinin zamanı geldi ve Hindistan'la bu son savaşımız olacak." dedi.

Hindistan'ın Keşmir sorununu Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına göre çözülmesi yönünde adım atması durumunda diyalogun mümkün olabileceğini belirten Ahmed, Pakistan'la savaşmayı tercih etmesi halinde Hindistan'ın 22 parçaya ayrılacağını söyledi.

"Düşman kışkırtmalarına gerekli cevap verilecek"

İki ülkenin de ordu yetkilileri son üç gün içinde düşman kışkırtmalarına gerekli cevabın verileceği sözünü verdi.

Geçtiğimiz salı günü  Pakistan, yüzlerce askerini  ve seçkin komandolarını tartışmalı bölgeyi ayıran ve fiili bir sınır olarak hizmet eden 450 mil uzunluğundaki Kontrol Hattı'na (LoC) yakın noktaya konuşlandırdı.

Özel statüsü kaldırıldı

Hindistan hükümeti, yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan Anayasa'nın 370. maddesini iptal etmiş, bölgenin özel statüsünü kaldırmıştı.

'Cammu ve Keşmir'in Yeniden Yapılandırılması Teklifi', Hindistan'da Cammu Keşmir eyaletinin iki birlik toprağına ayrılmasını öngörüyor. Bu teklif, federal parlamentonun üst kanadı Rajya Sabha'da (Eyaletler Meclisi) 61 ret oyuna karşı 125 evet oyuyla 5 Ağustos günü kabul edilmişti.

Keşmir sorunu nasıl başladı?

İngiltere, 1947 yılında Hindistan'dan çekilirken, prenslik şeklinde yönetilen Keşmir'i Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda serbest bıraktı.

Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947 yılında Pakistan'a katılmak arzusundaydı. Fakat dönemin prensi, Hindistan ile birleşme kararı aldı. Müslüman Keşmir halkı, karara tepki gösterdi. 

Pakistan ve Hindistan tarafından bölgeye asker gönderildi. Böylece taraflar, 1947 yılında ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı sebeple 1965 ve 1999'da savaş çıktı.

Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde. Bölgenin yüzde 20'si ise Çin hakimiyetinde bulunuyor. 

Hindistan, ele geçirdiği bölgeleri 'Cammu Keşmir' eyaleti adında kendine bağladı. Cammu Keşmir, şu anda Hindistan'da Müslüman nüfusun çoğunluğunu oluşturduğu tek eyalet durumunda. Pakistan ise kendi denetimindeki Keşmir'e 'Azad Keşmir' (Bağımsız Keşmir) ve 'Gilgit Baltistan' olarak iki özerk bölge statüsü verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyu ile belirlenmesini öngördü. Hindistan halk oylamasına sıcak bakmasa da Pakistan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının uygulanmasını istiyor.

Yorumlar (0)