Pakistan'da tecavüz suçlularına kimyasal hadım cezası

Pakistan Parlamentosu, tecavüz suçuna karışanlara yönelik kimyasal hadım cezasını içeren yasaya onay verdi.

DÜNYA 18.11.2021, 21:49 19.11.2021, 15:23
Pakistan'da tecavüz suçlularına kimyasal hadım cezası

Ülkede tecavüz suçuna karışanların daha hızlı bir şekilde yargılanmasını öngören yasa, Parlamento'da onaylandı. Yeni yasa çerçevesinde tecavüz suçlularına kimyasal hadım cezası verilecek. Hükümet cephesinden gerçekleştirilen açıklamada, dün itibarıyla onay verilen yasanın aynı gün içerisinde uygulamaya geçtiği kaydedildi.

Gösteriler düzenlenmişti

2020 yılında bir kadının silahlı saldırganlar tarafından otomobilinden indirilerek iki evladının gözü önünde cinsel saldırıya maruz kalması üzerine Pakistan genelinde gösteriler düzenlenmişti. Başbakan Imran Khan, gösterilerin başlaması ve cinsel saldırı suçlarının artış göstermesi üzerine kimyasal hadım cezasının getirileceğini ifade etmişti.

Pakistan’da faaliyet gösteren 'Tecavüze Karşı Savaş' adlı örgütün paylaştığı veriler doğrultusunda, ülkedeki cinsel saldırı davalarında yargılanan şahısların yalnızca yüzde 3’lük kısmı ceza alıyor.

Kimyasal hadım nedir?

Kimyasal hadım, belirlenen aralıklarla ilaç verilerek veyahut iğne yapılarak gerçekleştiriliyor. Bu şahıs ilacı almayı kestiğinde uygulamanın etkisi de ortadan kayboluyor. An itibarıyla bahse konu cezalandırma yöntemi ABD'nin bazı eyaletleri, Güney Kore, Polonya ve Çekya'da uygulanıyor. 

AI (Uluslararası Af Örgütü) ise sert cezalar yerine cinsel suçların sebeplerinin araştırılmasına yönelik çağrıda bulunuyor.

Yorumlar (0)