Pakistan'da kepenkler kapatıldı

Pakistan'da vergi artışlarını protesto eden esnaf, kepenk kapatma eylemi başlattı. Esnaf, yarın da kepekleri kapalı tutacak.

DÜNYA 29.10.2019, 14:05
Pakistan'da kepenkler kapatıldı

Pakistan'ın başkenti İslamabad ve ticaret başkenti Karaçi başta olmak Lahor, Peşaver, Kuetta, Ravalpindi ve Faysalabad gibi eyaletlerin başkentleri ve ticari merkezlerinde esnaf kepenkleri açmama kararı aldı ve iş yerlerini kapalı tuttu.

Özellikle başkent İslamabad'da sosyal ve ticari hayatın merkezi kabul edilen F-6 sektöründe ithal ürünler satılanlar dâhil çoğu iş yeri hizmet vermedi. Kentin komşusu Ravalpindi'de de pasajlar, iş hanları ve çarşılar kepenklerini açmadı.

Fiyatlar da arttı vergiler de...

Anadolu Ajansı (AA) muhabirine konuşan Hayber Pahtunhva Ticaret Odası Başkanı Mehar Elahi, ülkede son 1 yılda fiyatların çok arttığını ve vergilerin çok yükseldiğini söyleyerek, "Hükümet yaptığı fiyat artışları ve vergi zamlarıyla birçok iş yerinin kapanmasına sebep oldu. Bu eylemle hükümete, politikalarından memnun olmadığımızı göstermek istiyoruz." dedi.

IMF Pakistan'ın da gırtlağına çöktü

Yerel ve ulusal çaplı işveren örgütleri, esnaf odaları ve ticaret borsalarının ortak kararı doğrultusunda başlayan 2 günlük kepenk kapatma eylemleriyle Pakistan'ın IMF (Uluslararası Para Fonu) ile yaptığı anlaşmalar doğrultusunda artırılan vergiler, vergi düzenlemeleri ve fiyat artışlarına tepki gösterilmesi hedefleniyor.

2018 senesinde başlayan görüşmeler sonucunda Uluslararası Para Fonu (IMF); Asya Kalkınma Bankası, İslam Kalkınma Bankası, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi kurum ve ülkelerle kredi ve borç anlaşmaları imzalayan Pakistan'dan vergi sistemini düzenlemesi ve vergi mükellefi sayısını artırmasını istemişti.

Uluslararası Para Fonu (IMF) anlaşmasına göre, Pakistan hükümetinin, sözünü verdiği vergi affından da vazgeçmesi gerekiyordu.

Yorumlar (0)