Pakistan, Afgan mülteci akınına 'dur' dedi

Pakistan Başbakanı İmran Han’ın Güvenlik Danışmanı Muid Yusuf, Pakistan’ın Afgan mülteciler için sınır kapılarını daha fazla açamayacağını açıkladı.

DÜNYA 10.08.2021, 15:51 11.08.2021, 09:04
Pakistan, Afgan mülteci akınına 'dur' dedi

Başkent İslamabad’da, yabancı basın mensuplarına açıklamalar yapan Ulusal Güvenlik Danışmanı Yusuf, Pakistan’ın 3 milyondan fazla Afgan mülteciyi ağırladığını hatırlatarak Pakistan’ın ekonomik durumunun daha fazla Afgan mülteciyi kabul etmeye müsaade etmediğini aktardı.

“Ekonomi daha fazla kaldırmıyor

Mülteci akını ile karşılaşmaları durumunda sınır bölgelerindeki Pakistan halkının bunu iyi karşılamayacağını belirten Yusuf, yerel ekonomilerinin bu meseleyi daha fazla kaldıramayacağını ve Pakistan’ın yeni Afgan göçmenler için sınır kapılarını açmayacağını duyurdu.

3 milyar dolardan fazla bir yatırımın Afgan güvenlik güçlerine yapıldığını ve buna rağmen Taliban’ın, Afganistan’da ciddi bir direnişle karşılaşmadan ilerlediğine dikkat çeken Yusuf, bir tarafta eğitimli ve iyi ekipmanlı askerlerin bulunduğunu ve diğer yanda ise roket, havan ve silahların bulunduğunu anımsattı ve buna anlam veremediğini dile getirdi.

“Güvenli cennet” iddialarına yanıt

Yusuf, Pakistan’a ilişkin Taliban’ın "güvenli cenneti" olduğu yönündeki iddialara yanıt vererek, Afganistan’da Taliban’ın, yüzde 50-70 gibi bir alanı kontrol ettiğini ve herhangi bir "güvenli cennete" ihtiyaçlarının bulunmadığını ifade etti.

Pakistan’ın verdiği bütün kurbanlara rağmen "günah keçisi" olarak görülmesine müsaade etmeyeceklerini kaydeden Yusuf, barış için siyasi uzlaşının önemine değindi.

ABD’nin tarafları bir araya getirmesi gerektiğine vurgu yapan Yusuf, ABD’siz bunun mümkün olmayacağını dile getirdi.

“Afganistan için önümüzdeki 6 ay önemli”

Pakistan’da, Hindistan ve diğer düşman istihbarat kurumlarının terör faaliyetinde bulunduklarını öne süren Yusuf, bundan sonra sessiz kalmayacaklarını ve yakın dönemde ülkede yaşanan son terör olaylarına ilişkin kapsamlı bir dosyayı kamuoyu ile paylaşacaklarını açıkladı.

Önümüzdeki 6 ayın Afganistan’ın geleceği için oldukça önemli olduğunu hatırlatan Yusuf, siyasi uzlaşı için bütün ülkelerin elinden geleni yapması gerektiğini kaydetti.

Pakistan için en kötü senaryo 

Taliban’ın müzakerelere geri dönmesi için Pakistan'ın elinden geleni yaptığına dikkat çeken Yusuf, Taliban’ın ülkede kontrol altında bulundurduğu bölgelerin artmasının İslamabad'ın elini zayıflattığını belirtti.

Pakistan için en ciddi ve kötü senaryonun, Afganistan'da uzun bir dönem sürecek olan çatışma olduğuna vurgu yapan Yusuf, bu çatışmanın Pakistan'a da sıçrayacağını ifade etti.

Afganistan hükümeti yetkilileri ve Afganistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Emrullah Salih ile birlikte Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin Güvenlik Danışmanı Hamdullah Muhib, İslamabad’ı uzun süredir Taliban’ın yeni saldırı dalgasının arka planında olmakla suçluyor. Pakistan ise söz konusu iddiaları reddediyor.

Afganistan'da barış sürecinin belirsizliği sürerken, Taliban ile güvenlik güçleri arasındaki şiddetli çatışmalar devam ediyor.

Yorumlar (0)