Özel sektör iklim için harekete geçiyor

Birleşmiş Milletler (BM) İklim Eylemi Zirvesi, fosil yakıtlardan yenilenebilir kaynaklara geçişe öncülük etmesi için özel sektörü harekete geçirmek istiyor.

DÜNYA 20.09.2019, 16:54 20.09.2019, 17:41
Özel sektör iklim için harekete geçiyor

Gelecek hafta düzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi'nde çevre savunucuları ve hükümet yetkilileri, küresel ısınmanın nasıl önleneceği konusunda hem konuşma yapacaklar hem de planlarını sunacaklar.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ülke delegeleri, çok uluslu kuruluşlar ve özel sektör tarafından üzerinde uzlaşma sağlanan somut bir çerçeve oluşturmaya konsantre olunması için talimat verdi.

İklim değişikliğini tersine çevirmek için alınacak somut önlemler, emisyon hedeflerine yönelik ulusal taahhütleri içeriyor. Fakat dünyanın düşük karbon ekonomisine geçişi, finansal bir desteği de gerektirecek. 

"Temiz enerjinin rekabet gücü yüksek"

Bloomberg LP'nin Küresel Toplum Sağlığı Direktörü Mara Childress, "İklim eylemine duyulan ihtiyaç hiç bu kadar acil olmamıştı." dedi. 

Childress, karbonsuzlaştırmaya finansman sağlamadaki kilit görevin, özel sektörle ilgilenmek, yatırım akışının ihtiyaç duyulan yerlere gitmesini sağlamak ve trilyonları düşük karbonlu çözümlere kaydırmak olduğunu söyledi. Son 15 yılda iklim dostu yatırımlarda büyük bir artış olduğunu ifade eden Childress, 2004 yılında 60 milyar dolar olan yatırımın 2018 yılında 354 milyar dolara yükseldiğine dikkat çekti.

Childress, "Temiz enerjinin maliyeti ucuz olmasa da rekabet gücü yüksek. Güneş enerjisi santralleri ve yel değirmenleri yeni bir kömür santralinden daha ucuz." diye konuştu.

Bazı çevrelerdeki iyimserliğe rağmen, özel sektörün katı iklim taahhütleri vermede başarısız olan kamu sektörünü telafi etme kabiliyeti hususunda önemli şüpheler mevcut. 

Yeni rapor, sermayeyi daha sürdürülebilir yatırımlara yöneltmeyi hedefliyor. Bu rapor, Guterres'in isteği üzerine BM İklim Eylemi Özel Elçisi Michael Bloomberg tarafından oluşturulan İklim Finansı Liderlik Girişimi'nin (CFLI) bir ürünü. Bu raporu destekleyen finans örgütleri ise şöyle: Allianz Global Investors, Enel, AXA, Japan's Government Pension Investment Fund, Goldman Sachs, Macquarie Group ve HSBC. 

Çoğunluğu bankalar ve varlık yöneticilerinden oluşan grup, BM İklim Eylemi Zirvesi sırasında bulgularını sunacaklar. Onların bu girişimi, yatırım zincirindeki önemli aktörlerin iklim meselesi etrafında ilk kez bir araya geldiğini gösteriyor.

"Özel sektör, iklim değişikliği ile mücadelede önemli"

Raporda mevcut yatırımların karbonsuzlaştırılması ve düşük karbonlu kalkınma projelerinin finansmanının nasıl artırılacağı vurgulanıyor. Yatırımların karbonsuzlaştırılması, Paris Anlaşması'nda bulunan küresel ortalama sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutma amacı için büyük öneme sahip.

Michael Bloomberg, "Özel sektör, iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir role sahip. Küresel finans sistemini harekete geçirmek, düşük karbonlu bir gelecek oluşturmak için önem taşıyor." dedi.

Bloomberg, "Giderek daha fazla sayıda iş lideri, ekonomik büyümenin ve iklim eyleminin rakip olmadığını anladı. Raporun sunduğu çözümler, emisyonları azaltmak ve ekonomileri güçlendirmek için bir yol haritası sağlıyor." ifadelerini kullandı. Çözümler, gelişmekte olan piyasalara yatırım yapmaya odaklanıyor ve temiz enerjiye yönelik iş modelleri uygulamak için stratejiler sunuyor."

İtalyan şirketi Enel'in Genel Müdürü Francesco Starace, "Finans çevreleri, iklim değişikliği ile ilgili risklerin daha fazla farkına varmaya başladı. Fakat düşük karbonlu çözümlere yönelik mali akışlar, gerekli hızda artış göstermiyor." diye konuştu.

Zirveye kimler katılacak?

BM Herkes İçin Sürdürülebilir Enerji Genel Sekreteri Rachel Kyte, gelecek hafta İklim Zirvesi'ne hükümetler, finans ve sivil toplum örgütlerinden liderler ve işletmelerin katılacağını bildirdi.

Kyte, "Finansal sektörün insanları akıllı çözümlere teşvik etmek için uzun bir yolu var. Fakat artık insan sağlığını tehlikeye atacak şeylere destek vermiyorlar." dedi. 

Boşlukları dolduracak bir dizi duyuru beklenirken Kyte, 23 Eylül'de gerçekleştirilecek zirvenin, bu yılın ilerleyen zamanlarında iklim müzakerelerinde daha fazla anlaşma yapılmasına yardım edeceğini bildirdi. 

Kyte, sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Şirketler ve finansörler, faaliyetlerinin insanlar ve gezegen üzerindeki etkilerini anladıkları noktada ne yaptıklarına dikkat edecekler."
 

Yorumlar (0)