Özbekistan: Sınır ihlallerine sert şekilde karşılık vereceğiz 

Özbekistan Dışişleri Bakanlığı, Taliban ile iletişime geçtiklerini ve sınır ihlali olması durumunda karşılık vereceklerini bildirdiğini açıkladı. 

DÜNYA 18.08.2021, 11:26 19.08.2021, 12:46
Özbekistan: Sınır ihlallerine sert şekilde karşılık vereceğiz 

Afganistan’da kontrolü eline alan Taliban, Orta Asya ülkelerinde gerginliğe sebep olmaya devam ediyor. Afganistan’a komşu ülke Özbekistan’dan yapılan açıklama ise bunun en büyük kanıtı niteliğinde.  

Daha önce sınır ihlali olduğunu ve hızlı şekilde müdahale edildiğini belirten Özbekistan, alınan yeni bir kararı Taliban’a bildirdiğini açıkladı. 



“Sert karşılık vereceğiz” 

Özbekistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, sınır güvenliği konusunun hassas olduğu belirtilerek şu mesajlar verildi: “Özbek tarafı, sınır güvenliğinin sağlanmasını ve sınır bölgesindeki sükunetin korunmasını amaçlıyor ve bu sebeple Taliban temsilcileriyle yakın temaslarda bulunuyor. Devlet sınırlarına yönelik her türlü ihlal girişiminde Özbekistan, mevzuata uygun olarak en sert şekilde karşılık verecektir.” 

Afganistan’daki hükümet geçişinin uluslararası kabul görmüş ve barışçıl şekilde olmasını umduklarını belirten Özbek tarafı, ülkede kapsayıcı bir hükümetin kurulacağına dair art arda gelen açıklamaları değerlendirdiklerini, olayların bu yönde gelişmesi halinde ulusal uzlaşının sağlanmasına katkıda bulunulacağını aktardı. 

“Güçlü ve hukuken ehliyetli bir devletin kurulması için gereken koşulların sağlanacağından eminiz.” şeklinde açıklama yapan Özbekistan Dışişleri Bakanlığı, daha önce bir Afgan uçağının Özbek sınırları içerisinde düşürüldüğünü hatırlattı. 



“Afgan uçağının girişimleri engellendi” 

Özbekistan Savunma Bakanlığı, sınır ihlali yapan Afgan askeri uçağına müdahale edildiğini ve uçağın Surhanderya bölgesine düşürüldüğünü belirtmişti. Ayrıca Afganistan’a ait 3 adet Embraer-314 saldırı uçağının da Hanabard Havaalanı’na iniş izni istediği fakat Termiz Havaalanı’na indiği; Özbek silahlı kuvvetlerine ait MİG-29 tipli savaş uçağının ise 3 uçağı gözetin altında tuttuğu bildirilmişti. Sonrasında bölgeden gelen habere göre gözetin altında olan Embraer-314 uçağı ile MİG-29 tipli uçak çarpışmış ve Surhanderya’nın Şerabat ilçesine düşmüştü. Her iki uçağın pilotları da fırlatma koltuğu sayesinde kurtulmuştu. 

Yorumlar (0)