Özbekistan'dan Mariya Zaharova'ya tepki!

Özbekistan Dışişleri Bakanlığı, Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova'ya tepki gösterdi.

DÜNYA 19.05.2020, 15:25 19.05.2020, 15:29
Özbekistan'dan Mariya Zaharova'ya tepki!

Özbekistan Dışişleri Bakanlığı, devlet kurumlarında Özbekçe dışında dil kullanan yöneticileri cezalandırmayı öngören yasa tasarısını eleştiren Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova'ya sert tepki gösterdi.

Özbekistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova'nın ifadelerinin "iç işlere müdahale" olduğu kaydedildi.

Özbekistan Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, "Devlet dilinin düzenlenmesiyle ilgili konular, devletin mutlak iç politikasının bir parçasıdır ve herhangi bir müdahale kabul edilemez." ifadesi kullanıldı.

Devlet Dili Yasa Tasarısı

Kamuoyuna açıklanan "Devlet Dili Yasa Tasarısı"na göre resmî kurumların faaliyetlerinin resmî dilde yapılacağının anımsatıldığı açıklamada, Özbekistan’da yaşayan diğer milletleri tedirgin edecek herhangi bir durumun olmadığının altı çizildi.

Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, tasarının ana dilde eğitim almayı, devlet kurumlarına başvurmayı ve bilgi almayı garantilediği bilgisi de paylaşıldı.

Bazı yöneticiler Rusça kullanıyordu

Özbekistan'da resmî dil Özbekçe olmasına rağmen bazı yöneticiler devlet kurumlarında Rusça kullanmayı sürdürüyordu.

Bu sorunun önüne geçmek isteyen Özbek Adalet Bakanlığı, Özbekçe kullanmayan yöneticilere 150 dolar para cezasını öngören bir yasa tasarısı hazırlayarak, geçen ay kamuoyuna tartışmaya açtı.

Mariya Zaharova ne demişti?

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, geçen hafta yaptığı açıklamayla, tasarıya tepki göstermiş ve Rusçanın resmî kurumlarda kullanılması konusunda birçok kişinin görüş bildirdiğini söylemişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, şöyle konuşmuştu:

"Rusçanın kalmasını isteyenlerin görüşleri, tarih ruhuna, günümüzdeki ikili ilişkilerin kalitesine, Rusya’da çalışmayı ve eğitim almayı tercih eden Özbek vatandaşlarının menfaatlerine uygun düşüyor."

Yorumlar (0)