Özbekistan bütünüyle Latin alfabesine geçiyor

Özbekistan, kademeli olarak Latin alfabesine geçecek buna göre 1 Ağustos itibarıyla kurumlar arası yazışmalar, bütün sokak ev yer isimleri Latin harflerine uyarlanan Özbek alfabesinden oluşacak. 1 Ocak 2023’te ise bütünüyle Latin alfabesine geçilecek.

DÜNYA 01.08.2021, 10:23 02.08.2021, 09:01
Özbekistan bütünüyle Latin alfabesine geçiyor

Özbekistan’da bugün itibarıyla sokak tabelaları ve resmi yazışmalarda Latin harflerine uyarlanan Özbek alfabesi bulunacak.

Bütün resmi yazışmalarda Latin alfabesi kullanılacak

Özbekistan’da Başbakan Abdulla Aripov tarafından öncesinde yayınlanmış olan talimata göre, 1 Ağustos’tan itibaren kurumlar arasındaki bütün yazışmalar, kuruluş isimleri, bütün yer ve sokak adları, reklam, tabelalar ve duyurularda Latin harflerine uyarlanan Özbek alfabesi yer alacak.

Özbekistan’da hükümet kademeli olarak şubat ayında Latin alfabesine geçilmesine dair yol haritasını içeren kararı paylaşmıştı. Buna göre ülkede 1 Ocak 2023 tarihine dek bütünüyle Latin alfabesine geçilecek. Bu çerçevede Latin alfabeli Özbekçenin yeni yazım kuralları hazırlanıp kabul edilmiş olacak.

28 harf bulunuyor

Halka açıklanan alfabenin taslağında 28 harf, 1 kesme işareti ve 1 harf kombinasyonu yer alıyor. Yeni taslakla yürürlükteki Latin harflerine uyarlanan Özbek alfabesinde kullanılmış olan ch, sh, o’, g’ harfleri yerine Türkçede olduğu gibi ç, ş, ğ ve ö harfleriyle “ng” harf kombinasyonu ve kesme işareti yer alıyor.

Yorumlar (0)