Özbekistan: ABD’ye üs için izin vermeyiz

ABD basınında çıkan üs kurma haberlerine ilişkin Özbekistan Savunma Bakanlığı tarafından açıklama yapıldı.

DÜNYA 11.05.2021, 11:56 12.05.2021, 10:08
Özbekistan: ABD’ye üs için izin vermeyiz

Özbekistan Savunma Bakanlığı, açıklamasında ABD’nin Orta Asya devletlerinde askeri üsler kurmak istediği yönünde bazı haberlerin gündeme getirildiği ancak kendi ülkeleri için böyle bir talebe evet demeyeceklerini bildirdi.

“Mümkün değil!”

ABD tarafından ülkelerinde askeri üs kurma talebinin gelmesi durumunda böyle bir duruma müsaade etmelerinin mümkün olmayacağını açıklayan Özbekistan Savunma Bakanlığı, yabancı birliklerin Özbekistan topraklarında konuşlanamayacağını açıkladı.

Özbekistan Savunma Bakanlığı, ABD’ni Afganistan'da bulunan askerlerini bu ülke ile sınırı olan Tacikistan ve Özbekistan’a üs kurarak buralara çekme planlarına yönelik açıklamada bulundu. 

Savunma Bakanlığı Basın Merkezi yetkilisi, konu hakkında ABD medyasında sıkça haberler üretildiğini ancak ülkelerinin böyle bir planın içinde yer almayacağını söyledi.

Bakanlık yetkilisi açıklamasında, “Özbekistan'ın Savunma doktrini içerisinde, Anayasamızda ve ülkemizin 2012'de onaylanmış olan Dış Politika Faaliyetleri Konsepti'nde burada herhangi bir yabancı askeri üs ya da askeri tesis kurulması veya bunlara izin verilmesine müsaade edilmiyor” dedi.

Açıklamada ayrıca Özbekistan Silahlı Kuvvetleri’nin yurt dışı askeri çatışmalara ya da barış operasyonlarına katılmamasının yine savunma politikalarının esas ilkelerinden birisi olduğuna da vurgu yapıldı.

Yorumlar (0)