Oyun bitti!

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Venezuela'da kendini geçici Devlet Başkanı ilan eden Juan Guaido ile ABD'li eki asker Jordan Goudreau arasında imzalanan "darbe" anlaşmasını ifşa etti. Venezuela'da yakalanan Jordan Goudreau'nun adamları "Maduro'yu kaçıracaktık" itirafında bulundu. Juan Guiado'nun destekçisi ABD, yakalanan eski Amerikan askerlerinin kimliklerini açıklamak zorunda kaldı. Muhalif Guaido'nun ise bir Avrupa ülkesi büyükelçiliğine kaçma planı yaptığı belirtildi.

DÜNYA 07.05.2020, 09:00
Oyun bitti!

Venezuela'da demokrat görünümlü ve ABD destekli muhalif lider Juan Guaido'nun maskesi düştü. Venezuela'da yakalanan Jordan Goudreau'nun adamları "Maduro'yu kaçıracaktık" itirafında bulunurken, Maduro da "Guaido ile Jordan Goudreau arasında imzalanan darbe anlaşmasının belgesini" açıkladı. ABD, Venezuela'da yakalanan darbeci askerlerin kimlik bilgilerini açıklarken, Maduro'yu darbe ile devirme planı yapan muhalif lider Juan Guaido'nun valizlerini bir Avrupa ülkesi büyükelçiliğine gönderdiği ortaya çıktı.

Maduro belgeyi gösterdi

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Amerikan özel güvenlik şirketi Silvercorp CEO'su Jordan Goudreau ile muhalefet lideri Juan Guaido arasında, "kendisini devirmek amacıyla" yapılan gizli anlaşmayı kamuoyuna açıkladı.

Maduro, pazar günü ülkesine deniz yoluyla yapılan sızma girişimiyle ilgili ABD merkezli özel güvenlik şirketi Silvercorp CEO'su Jordan Goudreau ile muhalif lider Juan Guaido arasında gizli bir anlaşma imzalandığını belirtti.

Kameralar önünde söz konusu anlaşma belgesini gösteren Maduro, silahlı eylem ve darbe girişi için pazar gününden bu yana Venezuela'ya sızmaya çalışan 4 kişinin daha yakalandığını duyurdu. Daha önce de 13 darbeci yakalanmıştı.

Darbecilerden itiraf: Maduro'yu kaçıracaktık

Venezuela'ya girmeye çalışırken yakalanan ABD'li Luke Alexander Denman, "Jordan'dan (Goudreau) aldığım tek talimat, Maduro'yu uçağa kadar güvenli bir şekilde götürebilmemiz için havaalanını kontrolünü ele geçirmemdi" itirafında bulundu. Sorgu sırasında yapılan bu itirafın videosu, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro tarafından Twitter hesabından paylaşıldı.

Sorgudaki itirafında Luke Alexander Denman, Venezuela'da yapılacak eylemlerin SilverCorp CEO'su Jordan Goudreau tarafından planlandığını söylüyor. İtiraf videosunda, Kolombiya'da bir grup Venezuelalıyı eğitip ardından eylem için Venezuela'ya gideceklerini ifade ediyor.

Jordan Goudreau'nun operasyon karşılığında 50 bin ila 100 bin dolar ödeyeceğini söyleyen Luke Alexander Denman, videoda Venezuela'ya gelme amaçlarına ilişkin, "Jordan Goudreau'dan aldığım tek talimat, Maduro'yu uçağa kadar güvenli bir şekilde götürebilmemiz için havaalanının kontrolünü ele geçirmemdi." diyor.

SilverCorp ile muhalif lider Juan Guaido arasında yapılan anlaşmayı gösteren Luke Alexander Denman, videoda Jordan Goudreau'nun ABD Başkanı Donald Trump için çalıştığını, eylem için silah ve teçhizatların da kendilerine SilverCorp tarafından verildiğini itiraf ediyor.

ABD, darbe girişimine karışan eski askerlerin kimliklerini açıkladı

Öte yandan ABD Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Venezuela'daki darbe girişimine katılan iki eski Amerikan askerinin ve bunları azmettiren eski bir askerin kimlik bilgilerini açıklamak zorunda kaldı.

Jordan Goudreau

Kara Kuvvetleri, "Army Times" gazetesine yaptığı açıklamada, ABD özel kuvvet gücü Yeşil Berelilere bağlı görev yapan eski Astsubay Kıdemli Çavuş Jordan Goudreau'nun, askerlerin başarısız darbe girişimine katılmasını sağladığını kaydetti. 

Kara Kuvvetlerinin sağladığı bilgilere göre, Jordan Goudreau 2001 ile 2016 seneleri arasında Kara Kuvvetlerinde sıhhiye ve topçu olarak görev yaptı. 

Jordan Goudreau, 2006 ile 2010 seneleri arasında iki kez Irak'ta, 2010 ile 2014 seneleri arasında da iki kez Afganistan'da bulundu.

Diğer taraftan 43 yaşındaki Jordan Goudreau, kendi LinkedIn hesabında, 1990'larda üç yıl Kanada Silahlı Kuvvetlerinde çalıştığını kaydediyor.

Jordan Goudreau'nun Florida merkezli Silvercorp USA Inc. adında özel bir şirketi bulunuyor.

Airan Berry

Kara Kuvvetleri, darbe girişimine katılan ve Venezuela güvenlik güçleri tarafından yakalanarak tutuklanan Airan Berry'nin ise Kara Kuvvetlerinde eski Mühendis Astsubay Çavuş olarak görev yaptığını ve 2003 ile 2007 yılları arasında üç kez Irak'ta bulunduğunu bildirdi.

Airan Berry'nin iki Bronze Yıldız Üstün Hizmet Madalyası, Kosova Görev Madalyası'nın yanı sıra birçok özel kuvvet brövesi bulunuyor. 

Luke Alexander Denman

Kara Kuvvetlerinin sağladığı bilgilere göre, Venezuela güvenlik güçleri tarafından tutuklanan itirafçı Luke Alexander Denman ise 2010 senesine kadar Muhabere Astsubayı olarak görev yaptı ve 2010 senesinde bir kez Irak'ta bulundu.

Bir madalyası ve birçok brövesi bulunan Luke Alexander Denman, Venezuela güvenlik güçlerinin sorgusunda Jordan Goudreau'nun kalkışmaya katılmasını sağladığını belirtmiş, kaydedilen sorgu itiraf videosu ise Devlet Başkanı Maduro tarafından Twitter'dan yayınlanmıştı.

Juan Guiado kaçış hazırlığında

Venezuela Kurucu Meclisi Başkanı ve iktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi Birinci Başkan Yardımcısı Diosdado Cabello, kendini geçici devlet başkanı ilan eden muhalif milletvekili Juan Guaido'nun, darbe hazırlığının ortaya çıkmasının ve darbecilerin tek tek yakalanmasının ardından bir Avrupa ülkesinin büyükelçiliğine sığınacağını söyledi.

Cabello, "Juan gitmek istediği büyükelçiliği seçti, bir Avrupa ülkesine ait. Benim ne hakkında konuştuğumu o da biliyor. Hatta oraya valizler yolladı, ne yapacaklar bu valizlerle? Ne olacak göreceğiz." dedi.

Venezuela'da ne olmuştu

Venezuela'da 3 Mayıs'tan bu yana güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirilen operasyonlarda, hükümetin silahlı eylem, suikast ve darbe yapmak için ülkeye sızmaya çalışan 2'si ABD'li 17 darbeci yakalanmıştı.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, yakalanan ABD vatandaşları Luke Alexander Denman ve Airan Berry'nin pasaport, kimlik bilgileri ile Silver Corp USA şirketi kartlarını videokonferanslı basın açıklamasında göstermişti.

Çok sayıda askeri teçhizat ve ağır silahın ele geçirildiği operasyonlarda Venezuela'da 2018 yılının Ocak ayında muhalif lider Juan Guaido öncülüğündeki askerî kalkışmada yer alan ve sonradan kaçan eski Bolivarcı Ulusal Muhafız Birliği mensubu Antonio Seqea da yakalanmıştı.

Nicolas Maduro, yakalanan kişilerin ABD ve Kolombiya hükümetleri tarafından desteklendiğini, Juan Guaido ile ilişkisi olduğunu savunmuş ve düzenlediği basın toplantısında, yakalanan kişilerin operasyon planını düzenlemekle itham ettiği SilverCorp ile Juan Guaido'nun imzaladığı anlaşmayı göstermişti.

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, ülkesine yönelik darbe planlarının, mart ayında, Kolombiya'dan Venezuela'ya silahlı eylem yapılması için silah gönderdiğini açıklayan eski Tümgeneral Cliver Alcala ile başladığını kaydetmişti.

ABD ve Kolombiya'nın, Venezuela'da yapılmak istenen silahlı eylemleri desteklediğini söyleyen Nicolas Maduro'nun, son saldırı girişimlerinin başlangıcı olarak nitelediği eski Tümgeneral Alcala ise mart ayının sonlarında Kolombiya'da katıldığı bir radyo programında silahlı eylem yapılması amacıyla Juan Guaido ile anlaşarak ülkeye silah gönderdiğini duyurmuştu.

Yorumlar (0)