Oxfordlu öğrencilerden Kraliçe tepkisi: Tarihi portresi kaldırıldı

Oxford Üniversitesi’ndeki bir grup öğrenci tarafından orta salondaki Kraliçe 2. Elizabeth portresi ülkenin sömürgeci geçmişini hatırlattığı savunularak kaldırıldı.

DÜNYA 10.06.2021, 08:02 11.06.2021, 10:13
Oxfordlu öğrencilerden Kraliçe tepkisi: Tarihi portresi kaldırıldı

Oxford Üniversitesi kolejlerinden Magdalen Koleji’nden bir grup öğrenci tarafından ortak salonlardan Kraliçe 2. Elizabeth’in portresini kaldırmak amacıyla oy kullanıldı.

Portre salondan çıkartıldı

Yapılan oylama sonrası oy çokluğuyla ‘resmi sömürgecilik sembolü’ olarak gösterilen portre salondan çıkartıldı.

Kolej Başkanı: Özgür konuşma ve siyasi tartışma hakkını destekliyoruz.

Geçtiğimiz sene Magdalen Koleji Başkanlığı’na gelen Dinah Rose ise öğrencilerin bu davranışının kolejin genel duruşunu temsil etmemekle birlikte öğrenim gören öğrencilerin siyasi tartışma ve özgür konuşma haklarını desteklediklerini kaydetti.

Rose konuya ilişkin, “Öğrenci olmaktan çalışmaktan çok daha fazlasıdır. Tartışmak ve fikirleri keşfetmekle ilişkilidir. Kimi zaman eski nesil kışkırtmakla ilgilidir. Görülene göre bunu gerçekleştirmek o kadar da zor değil.” dedi.

Portre güvenli bir şekilde saklanacak

Bununla beraber Rose, kaldırılan portrenin güvenlice saklanacağını ifade etti.

İngiltere Eğitim Bakanı: Bütünüyle saçma

İngiltere Eğitim Bakanı Gavin Williamson, öğrenciler tarafından Kraliçe’nin portresinin salondan kaldırılması hareketini ‘bütünüyle saçma’ şeklinde yorumladı.

Kraliçe boykot kültürünün son kurbanı…

Buckingham Sarayı’ndan ise konuya dair açıklama yapılmadı. Ülke basınında çıkan haberlerde yaşanan olay karşısında 2. Elizabeth için ‘boykot kültürünün son kurbanı’ yorumları yapıldı.

Yorumlar (1)
SEDA 3 yıl önce
Haklılar bence ama bu İngiltere'nin hala sömürgeci olduğu gerçeğini değiştirmez.