Osmanlı torunundan 'İslam karşıtı' ifadeler!

Osmanlı İmparatorluğu'nun son Dahiliye Nazırı Ali Kemal'in torunu olması nedeniyle 'Osmanlı torunu' olarak anılan Boris Johnson, yine İslamofobiyle gündeme geldi. Johnson'ın geçmişte kaleme aldığı bir makalede, 'Müslüman ülkelerin İslam yüzünden Batı'nın gerisinde kaldığını' savunduğu ortaya çıktı.

DÜNYA 17.07.2019, 10:17 17.07.2019, 10:23
Osmanlı torunundan 'İslam karşıtı' ifadeler!

Guardian, Boris Johnson’ın 2006 tarihinde yayınlanan ve Roma İmparatorluğu hakkında olan ‘The Dream of Rome’ (Roma Rüyası) kitabının bir yıl sonra yapılan baskısındaki makaleyi ortaya çıkardı. 

Jonhson, kaleme aldığı makalesinde, 'İslam'ın bazı ülkelerde gelişimi engelleyen bir yönünün olduğunu, bunun sonucu olarak da 'Müslüman kindarlığı' dediği faktörün hemen hemen her çatışmanın altında yatan neden olduğunu ileri sürüyor.

Makale, 'Ve Sonra Müslümanlar Geldi' başlığını taşıyor. Johnson, Müslüman ülkelerde burjuva sınıfının yükselmesini, liberal kapitalizmin olmamasını ve demokrasinin yaygınlaşmamasını İslam'a dayandırıyor.

"Bir şey onların yüzyıllarca geride kalmasına sebep oldu"

Söz konusu makalede, Johnson'ın "Roma/Bizans İmparatorluğu'nun yönetiminde Konstantinopolis’in bin yıl boyunca öğrenmenin ışığını ayakta tuttuğunu düşünmek olağanüstü. Osmanlı yönetiminde ise ilk baskı makinesi 19. yüzyılın ortalarına kadar İstanbul'da görülmedi. Bir şey gerçekten onların yüzyıllarca geride kalmasına sebep oldu." ifadeleri dikkat çekiyor.

Johnson, bu geride kalışı 'ölümcül dinî muhafazakârlık' ile açıklıyor.

İlk tepki Britanya Müslüman Konseyi'nden

Britanya Müslüman Konseyi (Muslim Council of Britain-MCB), Boris Jonhson'ın makalesine tepki gösterdi.

MCB, yaptığı açıklamada, "Ülkedeki birçok insan, İngiltere'nin yeni başbakanı olması beklenen Johnson'ın, hâlâ İslam'ın özgürlüğü ve gelişimi engellediğine inanıp inanmadığını bilmek istiyor." ifadesine yer verdi.  

Muhafazakâr Müslüman Forumu (Conservative Muslim Forum) eski başkanı Muhammed Amin, Boris Johnson’ın Müslümanlara yönelik nefreti kışkırttığını bildirdi.

Amin, Johnson’ın popülaritesini Adolf Hitler ile karşılaştırması ve İslamofobiye verilen yanıtı eleştirmesi nedeniyle forumdan uzaklaştırılmıştı.

Kadınlara 'banka soyguncuları' benzetmesi

Boris Johnson, daha önce Telegraph için kaleme aldığı bir köşe yazısında burka giyen kadınlara 'banka soyguncuları' ve 'posta kutuları' benzetmesi yapmıştı.
 
Johnson, eleştirilerin ardından İslam karşıtı olmadığını göstermek istemiş, büyük dedesinin Türk ve Müslüman olduğunu anımsatarak, “Eğer kendisi bugün benim bu ülkenin başbakanı olacağımı görseydi bundan çok gurur duyardı." demişti.
 

Yorumlar (0)