Orta Amerika ülkesinde seçimlerde ‘gayrimeşruluk’ tartışması

Amerikan Devletleri Örgütü (OAS), Orta Amerika ülkelerinden Nikaragua’da 7 Kasım tarihinde gerçekleşen devlet başkanlığı seçimlerini şeffaflık, adalet ve demokratik ilkelerin uygulanmaması nedeniyle meşru olarak saymadı.

DÜNYA 13.11.2021, 10:51 14.11.2021, 11:58
Orta Amerika ülkesinde seçimlerde ‘gayrimeşruluk’ tartışması

Amerikan Devletleri Örgütü (OAS), yaptığı açıklama ile Nikaragua’da yapılan seçiminin adil olmadığı gerekçesiyle meşru olarak kabul etmediğini söyledi.

Örgütün genel sekreteri olan Luis Almagro'nun yaptığı çağrı sonucunda bir araya gelen OAS Genel Kurulu, sandıktan zaferle çıkan Daniel Ortega’nın kazandığı seçimi ‘gayrimeşru’ olarak gördüklerini belirten metine onay verdi.

Seçim kriterlerden yoksun

Kararda 25 üye lehte, 1 üye aleyhte ve 7 üyenin de çekimser oyu ile kabul edilmiş oldu. OAS Genel Kurulu 30 Kasım tarihinde acil değerlendirme ve yeni önlemlerin alınması için yeniden toplanacağını açıkladı.

Yayınlanan metinde; Ortega’nın 4.kez devlet başkanı olarak seçildiği açıklanan seçimlerin “şeffaf, adil, özgür ve demokratik ilkelerden yoksun olduğu” söylendi.

Nikaragua devletinin, Amerikan Devletleri Örgütü’nün tavsiyelerini kulak arkası ettiği belirtilen metinde; “Kendilerinin ülkede demokrasiyi teşvik etmek amacıyla yürütülen diplomatik girişimlerin hükümet yetkilileri tarafından ciddiye alınmadığı” vurgulandı.

Ortega’nın yüzde 75’e yakın oy aldığı açıklandı

Ülkenin Yüksek Seçim Kurulu’ndan yapılan açıklamada ise; ülkede henüz kesinleşmeyen sonuçlara göre; Ortega’nın liderlik ettiği Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin şu ana kadar yüzde 99’u sayılan oylar içinde yüzde 74,99 oranına ulaştığı ifade edildi. Ülkede 14 yıldır hüküm süren Ortega, böylelikle 4.kez seçilerek 2027 yılına kadar sürecek devlet başkanlığı görevine hak kazanmıştı.

Yaptırımlar devrede

Amerika Birleşik Devletleri yönetimi, 8 Kasım’da yaptıkları açıklama ile, Nikaragua’da yapılacak seçimlerin ‘demokrasiye aykırı’ ve ‘hileli’ bulduklarını söyleyerek yeni yaptırımlar yapacaklarının da ilk sinyallerini vermişti.

Ayrıca Amerika Dışişleri Bakanlığı 15 Ekim tarihinde Nikaragua’daki bu seçimlerin ‘tüm güvenirliğini yitirdiği’ konusunda bir uyarı yapmıştı.  

Ülkede seçimlerin öncesinde birçok muhalif ismin ‘ihanet yasası’ bahane edilerek gözaltına alınmıştı.

Yorumlar (0)