Organize suç çeteleri Meksikayı ele mi geçiriyor?

Reforma gazetesinin yaptığı anketin sonuçlarına göre, Meksika'da halkın yüzde 56'sı, organize suç örgütlerini hükümetten daha güçlü görüyor.

DÜNYA 23.10.2019, 12:08
Organize suç çeteleri Meksikayı ele mi geçiriyor?

Meksika'da, Reforma gezatesinin yaptığı ankete göre halkın yarısından fazlası organize suç örgütlerinin hükümetten daha güçlü olduğunu düşünüyor.

Reforma gazetesi bu anketi, uyuşturucu baronu El Chapo (bücür) lakaplı Joaquin Guzman’ın oğullarından Ovidio Guzman Lopez'in 17 Ekim'de polis tarafından gözaltına alınması üzerine ülkede çıkan çatışmalar sonrasında yaptı. Anket sonuçlarına göre, halkın yüzde 56'sı organize suç örgütlerinin hükümetten daha güçlü olduğu kanaatinde. Meksikalıların yalnızca yüzde 33'ü hükümetin organize suç örgütlerinden daha güçlü olduğuna inanıyor. Kalan yüzde 11'lik kesim için ise bir bilgi verilmedi.

Guzman'ın serbest kalması halkı ikiye böldü

Anket sonuçları, halkın yüzde 45'inin çıkan şiddet olaylarının sonucunda Guzman'ın serbest bırakılmasını doğru bulduğunu, yüzde 49'unun ise bu kararın doğru olmadığını savunduğunu gösteriyor.

ABD'de tutuklu bulunan El Chapo'nun oğlu Ovidio Guzman'ı, güvenlik güçleri perşembe günü Sinaloa eyaletine bağlı Culiacan kentindeki evinde yakalamıştı. Güvenlik güçlerine yardıma giden askerlere çete üyeleri tarafından saldırı gerçekleştirilmiş, çete mensupları ayrıca, şehrin farklı bölgelerinde şiddet eylemleri yapmıştı.

Çete üyeleri, şiddet eylemleri sırasında sokaklardaki araçları ateşe verdi, kamu binalarına, iş yerlerine ve halka rastgele ateş açtı. Buna ek olarak kargaşa esnasında kentte bulunan cezaevinden 51 mahkûmun kaçmasına yol açtı. Çıkan olaylarda 5 çete üyesi, bir Ulusal Muhafız, bir tutuklu ve bir sivil yaşamını yitirmiş, çoğu güvenlik görevlisi olmak üzere 16 kişi yaralanmıştı.

Çıkan olaylar nedeniyle acil toplanan Güvenlik Kabinesi, Guzman'ın serbest bırakılmasına ve güvenlik güçlerinin çekilmesine karar verdiklerine dair açıklama yapmıştı.

Anket sonuçlarının nedeni son derece somut

Meksika halkının organize suç çeteleriyle ilgili düşüncelerinin nedeninin aslında ne kadar somut olduğu görülüyor. Ülkede faaliyet gösteren suç çeteleriyle ilgili verilen istatistikler durumu tüm çarpıcılığıyla ortaya koyuyor. 

Anadolu Ajansı'ndan (AA) alınan bilgiye göre, 2018 yılında uyuşturucu kartelleriyle bağlantılı olduğu tespit edilmiş 35 bin 964 cinayet var. Meksika'daki kartel savaşlarının detaylı bilançosu ise şöyle:

Uyuşturucu çeteleri öylesine güçlü ki, çoğunlukla kartel üyelerinin asker üniformalarına benzer kıyafetler giydiği ve yakaladıkları resmî görevlilere yaptıkları muameleleri adeta güç gösterisi yapar gibi yayınladıkları görülüyor.

Yorumlar (0)