Operasyona dünyanın bakışı

Dün 16:00'da başlayan ve Suriye'nin kuzeyi, Fırat'ın doğusuna "güvenli bölge" kurulması için yapılan Barış Pınarı Harekâtı'na dünyanın bakış açısını sizler için derledik.

DÜNYA 11.10.2019, 15:22 11.10.2019, 16:00
Operasyona dünyanın bakışı

ABD

ABD Başkanı Donald Trump, "ABD bu saldırıyı desteklemiyor ve bu operasyonun kötü bir fikir olduğunu Türkiye’ye ilettik.”

Trump, Barış Pınarı Harekâtı'na yönelik yazılı açıklamasında, NATO üyesi olan Türkiye'nin, "Suriye'yi işgal ettiğini" ifade ederek "ABD bu saldırıyı desteklemiyor ve bu operasyonun kötü bir fikir olduğunu Türkiye'ye açıkça belirtmiştir." mesajını verdi.

Birleşmiş Milletler

BM İnsanî Yardımlar Koordinatörü Panos Moumtzis, bölgedeki sivil halk adına endişe duyduklarını belirterek bölge için acil durum plânları oluşturduklarını söyledi. 

Moumtzis, TSK'nın Fırat'ın doğusuna olan harekâtıyla ilgili, "Türkiye ile çok yakın koordinasyona hazırız. Türkiye insanî konularda bize gerekli güvenceleri verdi" ifadelerini kullandı.

Kanada

Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Kanada Türkiye'nin Suriye'ye saldırısını sert şekilde kınıyor... Tüm taraflara uluslararası hukukun yükümlülüklerine uyma çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Kanada Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin harekâtının kırılgan bölgedeki istikrarı ve DAEŞ ile mücadele çabalarını baltalama riski taşıdığını da ayrıca belirtti.

Mısır

Mısır, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturmaya yönelik Barış Pınarı Harekâtı'nı başlatmasının ardından, Arap Birliğini acil olarak toplantıya çağırdı.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Türkiye'nin Suriye topraklarına yönelik saldırısını en sert şekilde kınıyoruz" ifadeleri kullanılırken, harekâtın "Bir Arap devletinin egemenliğine açık ve kabul edilemez bir saldırı olduğu" vurgulandı.

İran

İran Dışişleri Bakanlığından gelen açıklamada, “Türkiye Suriye’deki askerî operasyonunu derhal durdurmalı ve güçlerini bu ülkeden çekmeli” ifadesi yer aldı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “Türkiye güney sınırındaki endişeleri konusunda haklı. Amerikan askerleri bölgeden ayrılmalı. Kürt güçleri de Suriye ordusunu desteklemelidir” açıklaması yapmıştı.

Suudi Arabistan

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA tarafından yayınlanan mesajda, "Krallık, Türk ordusu tarafından Suriye'nin kuzeydoğusundaki bölgelere başlatılan saldırıyı kınıyor" ifadeleri yer aldı.

Mesajda, "Türkiye'nin saldırısı Suriye'nin egemenliğini ihlâl ediyor ve de bölge güvenliğini tehdit ediyor" denildi.

BAE

Birleşik Arap Emirlikleri de Barış Pınarı Harekâtı’nı kınadı.

Lübnan

Lübnan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye Suriye'nin kuzeyine askerî operasyon başlatma kararını gözden geçirme çağrısında bulunarak, bu tür eylemlerin sivillerin ölümüne ve yerlerinden olmasına yol açacağını belirtti.

Yazılı açıklamada, "Suriye'de istikrarın sağlanması ve Suriye topraklarının bütünlüğüne bağlı kalarak uluslararası hukuka saygı gösterilmesi amacıyla Türk komutanlığını, kararını gözden geçirmeye ve tüm taraflarla işbirliği yapmaya çağırıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Katar

Katar lideri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, harekâtın başlamasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde desteklerini ileterek muvaffakiyetler diledi.

KKTC

KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Barış Pınarı Harekâtı'na yönelik açıklamasında, "Anavatan Türkiye'nin kendisine ve dünya barışına yönelik terör tehdidini ortadan kaldırmak, Suriye'de güvenli bölge oluşturmak için düzenlediği 'Barış Pınarı' askerî harekâtı başlamıştır. Kıbrıs Türk halkı daima olduğu gibi Türkiye'mizin yanındadır. Dualarımız Mehmetçiğimiz, ordumuz içindir. Biz başarılı olunacağından Suriye'nin toprak bütünlüğü sağlanarak bölgeye barışın getirileceğinden eminiz. Allah, Türkiye'mizin yardımcısı olsun" ifadelerini kullandı.

Ermenistan

Ermenistan Barış Pınarı Harekâtı'nı kınadı. Halep Başkonsolosluğu, Tel Abyad’daki Ermenilerin tahliye edileceğini açıkladı. Ermenistan,  harekâtı “işgal” olarak niteledi. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı sitesinde yer alan açıklamada harekâtın bölgesel güvenliğin kötüleşmesine, sivil kayıplara, kitlesel göçlere ve yeni bir insani krize yol açacağı belirtildi.

Ermenistan, bu operasyonun sonlandırılması için uluslararası önlemler alınması çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği

Avrupa Birliği (AB), Türkiye'yi askerî harekât konusunda uyararak operasyonun sivillere zarar verme ve siyasî gayretleri baltalama tehlikesi taşıdığının altını çizdi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini "Başka silahlı çatışmalar sadece sivillerin acı çekmesine ve kitlelerin yerinden edilmesine neden olmakla kalmayacak ama aynı zamanda mevcut siyasi ve ekonomik çabalara da zarar verecek" ifadesinde bulundu.

Pakistan

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Faysal, "Türkiye'nin bölgedeki meşru güvenlik kaygılarını anlıyoruz. Türkiye de Pakistan gibi terör kurbanı olmuş ülkelerden biridir" dedi.

NATO

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Türkiye'nin itidâlli davranacağına ve faaliyetlerinin orantılı ve ölçülü olacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Fransa

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, sosyal medya platformu Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Türkiye'nin Suriye'deki harekâtını kınadı. Le Drian, "Harekât, DAEŞ'le mücadele koalisyonunun güvenliğini ve insani yardım çabalarını tehlikeye atıyor ve Avrupalılar'ın güvenliği için bir risk" dedi.

Almanya

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Türkiye'nin adımlarının bölgeyi daha istikrârsız hale getirme ve DAEŞ'in tekrar ortaya çıkmasına yol açma riski taşıdığını söyledi ve ekledi:

"Türkiye'nin harekâtı yeni bir insanî felakete ve sığınmacı dalgasına yol açabilir. Türkiye'yi bu operasyonu sonlandırmaya ve güvenlik çıkarlarını barışçıl yollarla sağlamaya davet ediyoruz."

İngiltere

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Türkiye'nin harekâtının "bölgeyi istikrarsızlaşma" riski yarattığını söyledi.

Raab, "Türkiye'nin tek taraflı askerî harekâtı konusunda ciddi kaygılarım var. Bu, bölgeyi istikrarsızlaştırma, insanî acıları artırma ve ortak odak noktamız olması gereken DAEŞ'e karşı mücadelenin altının oyulması riski yaratıyor." dedi.
 

Hollanda

Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok, konuyu NATO gündemine taşıma sözü verdi. Hollandalı bakan, "Hollanda Türkiye'yi kınıyor. Türkiye bu yoldan dönmeli" dedi ve Türk mevkîdaşından harekâta ilişkin açıklama istediğini söyledi.

İsrail

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Barış Pınarı Harekatı’nı kınadı. Netanyahu, Suriye'nin kuzeyindeki Kürt bölgesinin "istila edildiğini" öne sürerek "etnik temizlik" yapılabileceğini iddia etti.

Eski Eğitim Bakanı ve Yamina (Sağ) İttifakı milletvekili Naftali Bennett, Twitter'da yaptığı paylaşımında, "İsrail halkı olarak şu anda Türkiye'nin saldırısı altındaki Kürt halkına dua ediyoruz. Bundan çıkaracağımız ders çok basit: İsrail her zaman kendi kendini koruyacak. Yahudi devleti kaderini asla büyük dostumuz ABD'nin de aralarında bulunduğu başkalarının eline bırakmayacak" ifadelerini kullandı

Macaristan

Salı günü hazırlanan ve AB üyesi 27 ülke tarafından imzalanan metne Macaristan hiçbir gerekçe göstermeden imza atmadı. Salı günü hazırlanan ve çarşamba günü AB üyesi 28 ülkenin imzası ile yayınlanması planlanan bildiri Macaristan'ın veto etmesi nedeni ile gecikti. Macaristan vetosuna gerekçe olarak "ülkeler sınırlarını savunabilir" dedi.

İspanya

İspanya NATO Delagasyonu, 7 Ekim'de operasyon hakkında yaptığı paylaşımda "Türkiye'ye destek, ittifakın sınırındaki krizde gerilimin düşürülmesine katkı sağlamayı amaçlıyor" ifadelerini kullandı.

İsveç

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde ‘güvenli bölgeler' oluşturmak amacıyla başlattığı harekât hakkında ‘sorumsuzca eylem' nitelemesinde bulundu ve BM Güvenlik Konseyi'ne gerilimin tırmanmasının önüne geçilmesi çağrısında bulundu.

İsveçli bakan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Türkiye'nin eylemleri sorumsuzca ve uluslararası yasalara aykırı. Söz konusu eylemler ciddi insani sonuçların ortaya çıkma risklerini tetikliyor ve DAEŞ'in yeniden canlanmasına neden olabilir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Avrupalı partnerleriyle birlikte hareket ederek, gerilimin daha da tırmanmasını engellemenin sorumluluğunu derhal üstlenmeli" ifadelerini kullandı.

Danimarka

Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod ise "Türkiye'nin Suriye'deki askerî operasyonundan derin endişe duyuyoruz" dedi.

Finlandiya

Finlandiya Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamada Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yaptığı harekâtın "insanî sonuçlarından" endişe duyduklarını ifade etti ve daha çok kişinin yerinden edilebileceği vurgulandı. Finlandiya Başbakanı Antti Rinne, Türkiye veya "savaş halindeki herhangi bir ülke ile" silah ticareti yapılmayacağını ifade etti.

Yorumlar (0)