Open Arms gemisinde gergin bekleyiş!

Akdeniz'de düzensiz göçmenleri kurtaran İspanyol sivil toplum kuruluşu Proactiva Open Arms, gemide bulunan göçmenlerden bazılarının panik atak geçirdiğini ve bazılarının da deniz atladığını ifade ederek, çaresiz bir durumda olduklarını kaydetti.

DÜNYA 20.08.2019, 15:12
Open Arms gemisinde gergin bekleyiş!

Akdeniz'de kurtardığı düzensiz göçmenlerle iki hafta denizde seyrettikten sonra perşembe gününden beri İtalya'nın Lampedusa Adası'nın 800 metre açığında bekleyen ve limana girmesine izin verilmeyen Open Arms gemisindeki göçmenlere ilişkin belirsizlik devam ediyor.

İspanyol sivil toplum kuruluşu Proactiva Open Arms, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, göçmenlerin denizde 19'uncu günü geride bıraktığına dikkat çekerek, "Çılgınca bir gece ve suda bir insan. Önce acil tıbbi tahliye ve bu sabah bir adam, karşısındaki karaya ulaşmak için denize atladı. Bunların arasında panik atak geçiren bir kadın. Çaresiz bir durum." ifadelerini kullandı. 

Ayrıca, can yelekleriyle Lampedusa'ya doğru yüzmek için denize atlayan göçmenlerin görüntüsünü de paylaştı. Denize atlayan göçmenler, İtalyan sahil güvenliği tarafından kurtarıldı.

Diğer bi yandan, dün gece gemiden 9 göçmen daha tıbbi müdahale gereksinimi nedebiyle tahliye edildi. Gemiden son inen göçmenlerin bazılarında kalpte ritim bozukluğu, görme bozukluğu, depresyon ve bazı psikolojik şikayetlerin belirlendiği açıklandı. 

"Göçmenler çok yorgun ve ekip de gücünün sonunda"

İtalyan La Repubblica gazetesine konuşan Proactiva Open Arms kurucusu Oscar Camps, "Balear adalarına seyredecek durumumuz yok. Güvertede sürdürülemez bir durum var. Göçmenler çok yorgun ve ekip de gücünün sonunda. Ayrıca teknenin de revizyona ihtiyacı olacak." dedi.

Camps, bütün bu nedenlerden dolayı 800 metre ötelerindeki Lampedusa'nın kendileri için tek güvenli liman olduğunu bildirdi. 

İspanyol hükümeti tarafından önce Algeciras ardından Balear adalarından Minorka'nın Open Arms'a açılması ve İtalya'nın da Open Arms'a lojistik destek vereceğini ifade etmesine rağmen geminin Lampedusa açıklarındaki bekleyişi devam ediyor.

Yorumlar (0)