Onlara da sıçradı ve çok hızlı yayılıyor

ABD'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını Navajo yerli kabilesine de sıçradı. Virüs, sağlık konusunda yerli çözümler dışında bilgisi bulunmayan kabilede hızla yayılıyor. Kabilede kişi başına düşen vaka sayısı, New York'u bile geçmiş durumda.

DÜNYA 19.05.2020, 09:00
Onlara da sıçradı ve çok hızlı yayılıyor

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yaşam süren Kızılderili kabilesi Navajo Milleti'nde, kişi başına düşen Covid-19 (yeni tip koronavirüs) vakası oranının New York ve New Jersey'i geçtiği kaydedildi.

CNN'e konuşan Navajo Milleti Başkanı Jonathan Nez, Arizona, New Mexico ve Utah eyaleti toprakları içinde yaşayan Navajo yerli toplumunda yeni tip koronavirüs (Covid-19) vaka sayısının 4 bini geçtiğini bildirdi.

Yeni tip koronavirüs salgınının azınlık topluluklar üzerindeki orantısız etkisine vurgu yapan Navajo Milleti Başkanı Jonathan Nez, Navajo Milleti'nin "evde kalma" emirlerini katı bir şekilde uygulamasına rağmen vaka ve can kaybında büyük artış yaşadıklarını ifade etti.

Navajo Milleti Başkanı Jonathan Nez, koronavirüs bağlantılı can kaybı sayısının 170'i geçtiğini belirterek, salgının Navajo topluluğunun kötü ekonomik ve yaşam şartlarından dolayı hızlı yayıldığına dikkat çekti.

Birkaç nesil ailenin aynı evde yaşadığının ve bu ailelerin yüzde 40'ının evinde akan su bulunmadığının altını çizen Navajo Milleti Başkanı Jonathan Nez, mayıs ayında vaka ve can kaybı sayısında daha da artış beklediklerini dile getirdi.

New York ve New Jersey'deki vaka oranını geride bıraktı

2010 sayımına göre nüfusu 173 bin 667 olan Navajo yerli kabilesinde koronavirüs (Covid-19) vaka oranının 100 bin kişide 2 bin 304'e yükseldiği bildirildi.

John Hopkins Üniversitesi verilerine göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde Covid-19 salgınının en çok vurduğu New York'ta bu oran 100 bin kişide 1806'ya denk gelirken, koronavirüs salgınından en fazla etkilenen ikinci eyalet New Jersey'de ise 1668'e denk geliyor.

Navajo kabilesi, Amerika Birleşik Devletleri içinde en geniş rezervasyon toprağına sahip yerli kabile konumunda bulunuyor. Federal hükümet, "rezervasyon" adını verdiği alanlarda ABD'deki yerli kabilelerin kendi özerk yönetimine izin veriyor.

Kamuya açık kaynaklarda, Amerika Birleşik Devletleri'nde resmen tanınan 567 yerli kabile bulunduğu, bunlardan 326'sının çoğunlukla ülkenin orta batı ve kuzey kesimlerinde kendilerine ayrılan rezervasyonlarda yaşadığı belirtiliyor.

Yorumlar (0)