Omicron varyantı İsviçre'yi alarma geçirdi: 'Durum oldukça ciddi'

İsviçre'de günlük Kovid-19 vakalarının 10 bine ulaşması ve Omicron varyantının ülkede görülmesi üzerine federal hükümet yeni sınırlamalara gitme kararı aldı. Federal Sağlık Dairesi’nin açıkladığı verilere göre, son 24 saat içinde İsviçre'de, 9 bin 951 Kovid-19 vakası görülürken, 29 kişi yaşamını yitirdi.

DÜNYA 04.12.2021, 09:53
Omicron varyantı İsviçre'yi alarma geçirdi: 'Durum oldukça ciddi'

Salgının başından beri ülkede, virüs bulaşan sayısı 1 milyon 49 bin 450’ye ulaşırken, Lihtenştayn ve İsviçre’de, Kovid-19 sebebiyle 11 bin 137 kişi hayatını kaybetti.

İsviçre'nin en büyük 2 kenti Cenevre ve Zürih’de bulunan hastanelerin yoğun bakımları doldu. Hükümetten gelen bildiride, "Şu an Federal Konsey, durumu çok kritik olarak yorumluyor. Salgınla mücadelede Omicron varyantının ortaya çıkışı yeni problemler doğuruyor." sözlerine yer verdi.



“Durum oldukça ciddi”

Bir basın toplantısı gerçekleştiren İsviçre Sağlık Bakanı Berset, "Durum oldukça ciddi. Biz istemedik bunu. Fakat gerçekle yüzleşmeliyiz. Hastaneler kapasitelerini çoktan geçti." uyarısını yaptı. Berset, 10'u aşkın kişinin katıldığı toplantılar için İsviçre Federal Konseyi'nin, Lovid-19 sertifikası tavsiye ettiğini bildirdi. "International School of Geneva" isimli uluslararası okulun Founex kampüsünde, Omicron varyantının 2 kişide tespit edildiğini ifade eden Berset, 2 bine yakın öğrenci ve personelin karantinaya alındığını açıkladı. İsviçre basınındaki haberlerde, 1600 öğrencinin 10 gün boyunca karantinaya alınacağını, öte yandan ülkenin birtakım bölgelerinde Omicron varyantının 5 kişide tespit edildiğini bildirdi.



38 ülkede Omicron varyantı!

Dünya Sağlık Örgütü'nün Kovid-19'la mücadele ekibi lideri Maria Kerkhove, söz konusu Omicron varyantına yönelik küresel anlamda geniş kapsamlı araştırmaların sürdüğünü ifade etti.

Sosyal medya kullanıcılarından gelen soruları canlı yayında cevaplayan Kerkhove, DSÖ'nün 6 bölgesinde, 38 farklı ülkede Kovid-19un yeni Omicron varyantının tespit edildiğini açıkladı.

1 Aralık'ta DSÖ'den gelen açıklamada, en az 23 ülkede Omicron varyantının görüldüğü aktarılmıştı.

Türkiye’nin Bern elçiliğinden bilgilendirme

İsviçre Hükümetinin tedbirleri çerçevesinde, İsviçre'ye seyahat edecek olan herkesten negatif PCR sunmaları zorunlu hale getirildi.

Konuya ilişkin Türkiye'nin Bern Büyükelçiliğinden gelen açıklamada, "Yarından (4 Aralık) itibaren İsviçre hükümeti, hangi ülkeden geldiği fark etmeksizin İsviçre'ye giren herkese, negatif PCR testi ibrazı zorunluluğu getirildiğini duyurmuştur. Ek olarak, bu kişilerin, İsviçre’ye girişini takiben 4 ve 7. günde tekrar antijen ya da PCR testi yaptırmaları gerekecektir." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Schengen bölgesinin dışından İsviçre'ye seyahat eden ve Kovid-19 aşısı yaptırmayanların, kısa süreli yolculukları için İsviçre'ye girmelerine izin verilmeyeceğini, bu kişilerin İsviçre'ye girişlerinin yalnızca istisnai ve zaruri hallerde mümkün olabileceğini bildirdiği ifade edildi.

Halkın yüzde 65’i aşı oldu

6 Aralık 2021-24 Ocak 2022 tarihleri arasında geçerli olacak tedbirlerde, Kovid-19 sertifikasının bulunduğu mekanlarda maskenin zorunlu olması, kültürel ya da sportif etkinliklerde temas takibi konusunda iletişim ayrıntılarının verilmesi de bulunuyor.

Ayrıca hükümet yetkilileri vatandaşlara, zorunlu haller hariç olmak üzere evden çalışılması önerisinde bulundu.

Nüfusu 8,7 milyon olarak bilinen İsviçre'de, halkın yüzde 65'i 2 doz Kovid-19 aşısı olabildi.

İsviçre tarafından, Omicron varyantının görüldüğü ülkelere uygulanan seyahat sınırlamaları, aynı varyantın İsviçre'de de ortaya çıkması sebebiyle kaldırıldı.

Yorumlar (0)