Omicron varyantı ilk kez Çin’de! 14 milyonluk nüfusa test yapılacak

Çin, kuzeyinde yer alan Tiencın şehrinde ilk kez Omicron varyantının görülmesinin ardından 14 milyonluk nüfusun tamamına test yapma kararı aldı.

DÜNYA 09.01.2022, 10:14
Omicron varyantı ilk kez Çin’de! 14 milyonluk nüfusa test yapılacak

Tıencin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Yardımcı Direktörü olan Cang Ying tarafından kaydedilen açıklamada şehirde dün belirlenen yerel kaynaklı vakalardan 2 tanesinden alınmış olan numunelerde, koronavirüsün BA.1 mutasyonu olarak da bilinen Omicron varyantına rastlandığı kaydedildi.

18 yeni vaka belirlendi

Dün belirlenen vakalarla bağlantılı olarak en az 3 yayılma zincirinin içerisinde Omicron varyantının olduğu 18 yeni enfeksiyonla karşı karşıya olunduğunu söyleyen Cang, daha önceden varyantın topluluk içerisinde yayılmaya başlandığının tahmin edildiğini söyledi.

Yerel basında çıkan haberlerde, enfeksiyonun belirlendiği 18 kişiden 15 tanesinin aynı etüt merkezine ve okula devam eden ilkokul öğrencileri olduğu bilgisi paylaşıldı. Öte yandan vakaların hastalık belirtisi taşıyıp taşımadığı ise bilinmiyor.

Çinli sağlık yetkililerince koronavirüs testi pozitif olarak sonuçlandığı halde hastalık belirtisi olmayan vakalar genel vaka toplamı içerisinde sayılmıyor ve “asemptomatik vaka” olarak ayrıca sınıflandırılıyor.

Bütün kentte test yapılacak

Yerel kaynaklı vakalardan dolayı yaklaşık olarak 13.8 milyon nüfusu olan şehirde bugün saat 07.00’den itibaren toplu olarak testler yapılacak. Ülkedeki vatandaşların sağlık barkodlarının yeşil kodu, yapılacak olan testler neticesinde negatif çıkana dek turuncu renge çevrildi. Yeşil kodun bulunmaması vatandaşların, kamu binalarına, metroya, alış merkezlerine ve kimi süper marketlerle restoranlara erişimini engelleyecek.

Vakaların görüldüğü Nankai ve Jinnan çevresindeki metro istasyonları da geçici olarak hizmete kapatıldı.

Tiencın Sınav Merkezi tarafından bugün yapılacak olan öğretmen yeterlilik sınavı mülakatlarının iptal edildiği kaydedildi.

5 büyük şehirden bir tanesi

Çin’in eyalet seviyesindeki müstakil yerel yönetimi olan 5 büyük şehrinden olan Tiencın, Şubat’ta 2022 yılı Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapmaya hazırlanan Pekin’e 100 kilometre mesafede yer alıyor.

Daha çok vakanın belirlenmesiyle şehirde karantina ilan edilmesi muhtemel görünüyor.

Öte yandan ülkede 13 milyon nüfusa sahip Şian şehri de 23 Aralık tarihinden bu zamana dek karantina altında bulunuyor.

“Sıfır vaka” stratejisi

Çin, koronavirüs vakalarını ortaya çıktıkları yerde bastırarak bulaş zincirini kesmeyi amaçlayan “sıfır vaka” stratejisini uyguluyor. Bu stratejiyle seyahat kısıtlamaları, karantina, toplu testler gibi geniş ölçekli ve katı tedbirler gerekli kılınıyor. Tedbirlerin hayatın olağan yöndeki akışına müdahale ile yarattığı maliyetler kimi zaman tartışmalara sebep oluyor.

Çin’de son 1 günde 165 vaka

Ulusal Sağlık Komisyonu tarafından yapılmış olan açıklamaya göre, Çin’de son 1 günde 92 tanesi yurt içi kaynaklı olmak üzere toplamda 165 yeni koronavirüs vakası belirlendi.

Son 1 günde yurt dışı kaynaklı olarak 73 vaka kaydedilirken, virüse bağlı olarak ise bir can kaybı meydana gelmedi.

Koronavirüs salgınında ilk vakaların görüldüğü Çin’de şimdiye dek 103 bin 619 vaka tespit edildi. 4 bin 636 kişi yaşamını yitirdi, 3 bin 392 hastanın ise tedavisi devam ediyor.

Yorumlar (0)