Omicron, ülkeleri ikiye böldü: Ülkeyi kapatan da var tedbir almayan da 

Omicron varyantı dünya genelinde yayılmaya devam ederken pek çok Avrupa ülkesi, yeni tedbirler aldı. Hatırlatma dozunun en kısa zamanda uygulanmasına karar veren pek çok ülke varken henüz yeni varyantın tespit edilmediği ya da tespit edildiği fakat ilave önlemlerin alınmadığı ülkeler bulunuyor. İşte Avrupa ülkelerinde son durum... 

DÜNYA 15.12.2021, 17:35
Omicron, ülkeleri ikiye böldü: Ülkeyi kapatan da var tedbir almayan da 

Yeni varyant olarak kabul gören Omicron, ülkeleri tedirgin etmeye devam ediyor. Delta varyantından daha hızlı yayılması fakat semptomlarının çok hafif olması ülkeleri ve sağlıkçıları ikiye bölmüş durumda. Bazı ülkeler yeni varyanta karşı hiçbir şekilde tedbir almazken bazı ülkeler de OHAL ve kapanma uygulamalarına gitmeye karar verdi. Buna karşın Avrupa ülkeleri, tek bir noktada birleşti: Hatırlatma dozu! 

İşte ülkelerin son dönemlerde Omicron’a karşı aldığı tedbirler: 

İsviçre 

Omicron varyantının görüldüğü ülkede bazı kısıtlamalar getirildi. Ülkeye giriş yapacak herkesin (aşılı ve aşısız herkes) giriş formu doldurması ve test yaptırması zorunlu tutuldu. Ülkeye giriş yapan insanlar, 4’üncü gün ile 7’nci gün arasında bir PCR testi daha yaptıracak ve bu testin sonucu en yakınındaki sağlık kuruluşuna bildirecek. 16 yaş ve üzerindeki kişiler de 3’üncü doz aşılarını vurdurabilecek. Ülkede geçtiğimiz hafta 10 bin civarında seyreden vaka sayısı bu hafta 5 bine kadar düştü. Mevcut vakaların yüzde 2,5’inin ise Omicron varyantıyla pozitiflendiği belirtildi. 



Almanya 

Covid-19 pandemisinden büyük oranda etkilenen ülkede Omicron varyantı, hatırlatıcı dozlarla aşılmaya çalışılıyor. 2021 sonuna kadar 30 milyon doz hatırlatma aşısının yapılması hedefleniyor. Kalabalık bölgelerde insanlar 2’ye ayrılmış durumda. 2g olarak nitelenen aşılı veya iyileşmiş hastalar ile 2gplus olarak nitelenen aşılanmamış veya iyileşmiş ama test yaptırmış kişiler belirleniyor. Hatırlatıcı dozu teşvik etmek adına pek çok eyalette 3’üncü doz aşısını yaptıran kişilerden negatif PCR testi sonucu istenmeyecek. Ülkedeki Omicron vaka sayısı 80 dolaylarında. 

İngiltere 

Ülkede büyük bir hızla yayılan Omicron varyantıyla mücadele için çok sıkı kısıtlamalar getirildi. Kapalı ve toplu mekanlarda maske takılması, aşı pasaportu taşınması ya da sık sık negatif test sonucu bildirilmesi, sağlık çalışanlarının zorunlu olarak aşı yaptırması ve daha pek çok kısıtlamanın getirildiği İngiltere’de 13 Aralık Pazartesi günü de “evden çalışma” modeline tekrar geçildi. Hatırlatıcı doz randevuları tüm yetişkinlere açıldı. Ülkede alartm seviyesi 3’ten 4’e yükseltildi.  



Fransa 

Ülkede şimdiye kadar 133 Omicron vakası tespit edildi. 5-11 yaş arasında ve sağlık açısından riskli olarak kabul edilen çocukların aşılanması onaylandı. Gece kulüpleri bir aylığına kapatıldı.  

İtalya 

Son dönemlerde artış gösteren Omicron vakaları ülkede kanun hükmünde kararname çıkarttırdı. OHAL, 31 Mart 2022’ye kadar uzatıldı. Ülkede son 24 saatte 20 binden fazla vaka tespit edilirken bunların 27’sinin Omicron vakası olduğu belirtildi. Avrupa’dan gelecek vatandaşlar için negatif sonuçlu PCR testi zorunluluğu getirdi. Aşısız Avrupalılar ise ülkeye girişte hem negatif sonuçlu testini gösterecek hem de 5 gün boyunca karantinada kalacak. Uygulama, 31 Ocak 2022’ye kadar devam edecek. 



İspanya 

Ülkeye şu ana kadar 49 Omicron vakası tespit edildi. Bu vakalardan 17’sinin, Afrika’dan gelen yolcular olduğu açıklandı. Afrika’dan gelen yolcuların 10 gün boyunca karantinada kalması kararlaştırıldı. Son 24 saatte 26 binden fazla vaka tespit edildi ve 58 kişi de vefat etti. Ülkedeki 5-11 yaş arası çocukların aşılanmasına başlandı. Nüfusun yüzde 79’unun iki doz aşı yaptırdığı kaydedildi. 

Avusturya  

Avusturya’da şu ana kadar 59 Omciron vakası tespit edildi. Sağlık Bakanı Mückstein tarafından yapılan açıklamada yeni varyantın, Delta varyantından daha hızlı ilerlediği fakat semptomlarının daha hafif olduğu aktarıldı. Temaslı kişilere yönelik katı kurallar getirildi. Buna göre temaslı kişiler, 14 gün boyunca karantinada kalacak. Aşılı veya aşısız olmaları ise fark etmeyecek. 



Belçika 

Avrupa’daki ilk Omicron vakası Belçika’da tespit edilmişti. Belçika Sağlık Bakanlığı’ndan aktarılan verilere göre ülkedeki vakaların yüzde 3’ü, Omicron kaynaklı. Yetkililer, yeni varyantın, ocak ayı sonuna kadar delta vakalarını geçmesini ve ülkedeki baskın varyant olmasını bekliyor. Öte yandan Omicron’a yönelik ülkede hiçbir önlem alınmadı.  

Hollanda 

Ülkede yeni varyant sebebiyle kısmi kapanma 1 ay daha uzatıldı. Mağazalar ve dükkanlar 17.00 itibarıyla kapanacak. Kafe, lokanta ve restoranlar ile marketler de 05.00-20.00 arasında açık olacak. Ocak ayının sonuna kadar 18 yaş ve üzerindeki herkes 3’üncü doz aşı vurulacak. Ülkede şimdiye kadar 105 kişide Omicron varyantının tespit edildiği açıklandı.  



Bulgaristan 

Ülkede henüz Omicron varyantı tespit edilmedi. Buna karşın Başbakan Petkov, aşılama kampanyalarının sıklaştırılacağını bildirdi. 

Yunanistan 

Yunanistan’da şimdiye kadar 5 Omicron varyantı tespit edildi fakat herhangi bir ilave önlem alınmadı. 



Danimarka 

Gülük vaka sayılarının 10 bin civarında olduğu Danimarka’da son 3 haftada 3 bin 437 Omicron vakası tespit edildi. Yeni varyantın bu hafta içinde ülkede baskın varyant olması bekleniyor. 40 yaş ve üzerindeki kişilere ise 3’üncü doz aşının yolu açıldı. 

Norveç 

Son günlerde vaka sayılarında ve hastaneye yatış oranlarında rekor kırıldı. Bar ve restoranlarda alkol servisi yapılması yasaklandı ve halka da evde kalınması yönünde çağrı yapıldı. İlave bir tedbir alınmadı. 

Macaristan 

Ülkede şimdiye kadar 2 kişide Omicron varyantı tespit edildi fakat herhangi bi önlem alınmadı. 

Yorumlar (0)