Ömer el-Beşir suçlamaları kabul etti!

Eski Sudan Devlet Başkanı  Ömer el-Beşir, hakim karşısında bazı suçlamaları itiraf etti.

DÜNYA 19.08.2019, 20:43 19.08.2019, 23:04
Ömer el-Beşir suçlamaları kabul etti!

"Yolsuzluk", "yasa dışı mal edinmek" ve "döviz bulundurmak" iddiasıyla yargılanan eski Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, eski Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz'den 65 milyon ve Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'dan da 25 milyon dolar aldığını itiraf etti.

Sudan'ın devrik lideri Ömer el-Beşir, "yasa dışı mal edinmek" iddiasıyla yargılandığı davada hakim karşısına çıktı.

Sudan'ın başkenti Hartum'daki mahkemeye yoğun güvenlik önlemleri artında getirilen devrik lider Ömer el-Beşir'e, evinde ele geçirilen yüksek miktardaki dövizin kaynağı soruldu.

"Yolsuzluk", "yasa dışı mal edinmek" ve "döviz bulundurmak" suçlamalarından yargılanan 75 yaşındaki Sudan devrik lideri Ömer el-Beşir, kafes içinde verdiği ilk ifadesinde, eski Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz'den 65 milyon dolar, Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'dan 25 milyon dolar ve Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Halife bin Zayid Al Nahyan'dan da bir milyon dolar aldığını kabul etti.

Eski Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in evine düzenlenen baskında paraları bulan Tuğgeneral Musa Abdurrahman'ın müşteki sıfatıyla ifadesine başvuruldu.

Savunma heyeti sözcüsü Ahmed İbrahim et-Tahir, bir sonraki duruşmanın cumartesi görüleceğini açıkladı.

Duruşma daha önce iki kez ertelenmişti

Sudan devrik lideri Ömer el-Beşir'in yargılanacağı duruşma 31 Temmuz'da güvenlik gerekçesiyle, 17 Ağustos'ta ise Anayasal Bildiri Anlaşması sebebiyle iki kez ertelenmişti.

Sudan'da, 19 Aralık 2018 tarihinde ekonomik kriz sebebiyle başlayan gösterilerin, hızla rejim karşıtı eylemlere dönüşmesinin ardından ordu, yönetime 11 Nisan 2019 tarihinde el koyduğunu açıklamış ve 30 yıllık Ömer el-Beşir devri bitmişti.

Eski Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, 17 Nisan 2019 tarihindeki darbenin ardından ev hapsinde tutulduğu Devlet Konuk Evi'nden, başkent Hartum'daki Kuber Hapishanesi'ne nakledilmişti.

Sudanlı askeri yetkililer, paraların bulunduğu dönemde yaptıkları açıklamada, devrik lider Ömer el-Beşir'in evinde 7 milyon avro, 351 bin dolar ve 5 milyon Sudan cüneyhi ele geçirildiğini açıklamıştı.

Sudan'da Askeri Geçiş Konseyi (AGK) ile sivil muhalif koalisyon Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri arasında Sudan'daki siyasi krizi sonlandıracak ve ortak geçiş yönetimini başlatacak Anayasal Bildiri için cumartesi günü imzalar atılmıştı.

Yorumlar (0)