Öldüren hareket yasaklandı

New York eyaleti, Amerikalı siyahi George Floyd'un ölümüne yol açan hareketi yasakladı.Houston Belediye Başkanı Sylvester Turner da "polisin boyuna baskı uygulama yötemini" yasaklama sözü verdi.

DÜNYA 10.06.2020, 09:29 10.06.2020, 11:01
Öldüren hareket yasaklandı

Amerika Birleşik Devletleri'nde 46 yaşındaki Amerikalı siyahi George Floyd'un ensesine 44 yaşındaki ırkçı beyaz polis Derek Chauvin tarafından diziyle 8 dakika 46 saniye bastırarak öldürülmesinin ardından başlayan protesto gösterilerinde polis reformu talepleri de dillendirildi. Taleplerin artması üzerine eyaletler de bazı adımlar atmaya başladı.

siyahi George Floyd polis Derek Chauvin

Taleplere ilk yanıt veren eyalet ise New York oldu. New York eyaleti, polisin gözaltı sırasında zanlının boynuna baskı uygulama yönteminin tamamını yasaklama kararı verdi.

New York kentinin Belediye Başkanı Bill de Blasio ise polis şiddetine bir cevap olarak New York kentindeki polis departmanının 6 milyar dolarlık yıllık bütçesinde kesinti yapacağını açıklamıştı.

Houston da harekete geçiyor

Diğer taraftan 46 yaşındaki Amerikalı siyahi George Floyd'un bugün defnedildiği Houston'da da Belediye Başkanı Sylvester Turner, polisin gözaltı ya da müdahaleler sırasında kişilerin boyuna baskı uygulama tekniklerinin bütününe yasak getirme sözü verdi.

Amerika Birleşik Devletleri'nde Demokrat Parti üyeleri ise ABD Kongresi'ne polislerin kişilere yönelik doğrudan müdahale yöntemlerinde kısıtlama yapılmasını ve görevi kötüye kullanan polis memuruna karşı soruşturma başlatılmasını kolaylaştıracak bir yasa tasarısı sundu.

Mineapolis'te yasaklanmıştı

George Floyd'u boğarak öldüren polis memurunun görev yaptığı polis departmanı da, departmanın bağlı olduğu Minneapolis yönetimi de önce "boyun bölümüne baskı uygulama" yöntemlerinin tamamını yasaklamış ardından polis departmanını tasfiye etme kararı vermişti.

siyahi George Floyd polis Derek Chauvin

Los Angeles

Los Angeles Belediye Başkanı Eric Garcetti ise, polis departmanına ayrılan bütçeden 150 milyon dolar kesintiye gideceğini ilan ederken, Seattle Emniyet Müdürlüğü ise 1 ay süresince polisin biber gazı kullanımını askıya aldığını duyurmuştu.

Ne olmuştu?

46 yaşındaki Amerikalı siyahi George Floyd, 25 Mayıs Pazartesi günü dolandırıcılık şüphesiyle Minnesota eyaletine bağlı Minneapolis kentinde polisler tarafından gözaltına alınmak istenmiş, 44 yaşındaki ırkçı beyaz polis Derek Chauvin'in diziyle 8 dakika 46 saniye boyunca ensesine basması sonucu George Floyd boğularak hayatını kaybetmişti. George Floyd'un ırkçı beyaz polis tarafından insanların gözü önünde ağır ağır acı çekerek öldürülmesi üzerine gösteriler başlamış, protestolar daha sonra yerini şiddet eylemlerine bırakmıştı.

siyahi George Floyd polis Derek Chauvin

Yorumlar (0)