Okyanus sıcaklıkları rekor seviyeye ulaştı

İklim değişikliği ile ilgili gerçekleştirilen bir araştırma doğrultusunda, 2022 yılında okyanus sıcaklıkları en yüksek düzeye çıktı.

DÜNYA 11.01.2023, 23:05
Okyanus sıcaklıkları rekor seviyeye ulaştı

Çok sayıda bilim insanının oluşturduğu ekibin gerçekleştirdiği araştırmada, insan kaynaklı emisyonların oluşturduğu ısıyı emen okyanusların geçtiğimiz yıl en yüksek sıcaklığa ulaştığı ve bu durumun iklim sisteminde çok derin değişimlere sebep olduğu kaydedildi. 

ABD'deki St. Thomas Üniversitesinden Prof. Dr. John Abraham, global ısınmanın yüzde 90’ı aşkın kısmının okyanuslara gittiğini vurgulayarak, "Okyanusların ısınması nedeniyle daha aşırı hava şartları yaşıyoruz. Bunun bütün dünyada korkunç derecede etkileri var." diye konuştu.



65 senedir kayıt tutuluyor

1958 senesi itibarıyla tutulan kayıtlar, 1990 yılından itibaren ısınmanın hızlanmasıyla beraber okyanus sıcaklığında önemli oranda bir artış olduğunu ortaya koyuyor. 

Araştırma doğrultusunda, okyanusların ısınmasının ve aşırı hava şartları üzerindeki etkilerinin, insanlık sıfır emisyona ulaşana değin artacağı kaydedildi.

Orta enlem Atlas ve Pasifik okyanuslarındaki yoğun ısınmayla beraber Kuzey Yarımküre'de rekor kıran kuraklık olayları ve sıcak hava dalgalarının sürekli olarak artış gösterdiği ifade edildi.

Dünya Meteoroloji Örgütü, Ekim 2022'de bütün ana sera gazlarının atmosferik konsantrasyon yüzdesinin rekor düzeylere ulaştığını açıklamıştı.

Yorumlar (0)