Ofisinde gizli belgeler bulunan Biden şaşkın: Haberim yoktu

Kanada ve Meksika'nın devlet başkanları ile bir araya gelen ABD Başkanı Joe Biden, ofisinde bulunan gizli belgelere ilişkin ortak basın toplantısında açıklama yaptı. Kapalı bir kutunun içinde bulunan belgelerin arasında gizli devlet kayıtlarının olduğunu öğrenince şaşırdığını kaydeden Biden, "İçeriklerinden haberim yok. Avukatlarım, belgelere ilişkin soru sormamam tavsiyesinde bulundu." dedi.

DÜNYA 11.01.2023, 09:20 Hakan Öksüz
Ofisinde gizli belgeler bulunan Biden şaşkın: Haberim yoktu

Meksika'nın başkenti Mexico City'de düzenlenen Kuzey Amerika Liderler Zirvesi kapsamında Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador ile buluşan ABD Başkanı Joe Biden, ofisinde bulunan gizli belgelerden haberi olmadığını söyledi. Biden'ın bu açıklaması, ABD basınında gündeme oturdu.

"Ofisimdeki kapalı bir kutuda bulundular"

Üç lider, görüşme sonrası ortak basın toplantısında kameraların karşısına çıktı. ABD Başkanı, Penn Biden Diplomasi ve Küresel Katılım Merkezi'nde yer alan ofisinden gizli belgelerin çıkmasının kendisini şaşırttığını söyledi. Avukatlarının, bu belgeleri kapalı bir kutuda bulmasının şaşırtıcı olduğunu kaydeden Biden, "Yapılması gerekeni yaparak Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi'ne (NARA) durumu bildirdiler." dedi.

"Avukatlarım, soru sormamam gerektiğini söyledi"

Söz konusu belgelerin arasında gizli devlet kayıtlarının da bulunduğunu daha sonradan öğrendiğini belirten ABD Başkanı, "Belgelerin içeriğinden haberim yoktu. Gizli devlet belgelerinin o kutuda ne işi vardı? Bu durum beni gerçekten şaşırttı. Avukatlarım, belgelere ilişkin soru sormamam tavsiyesinde bulundu. Bulunan kutular, arşiv dairesine götürüldü. Bununla ilgili süreç kısa sürede sona erecektir." ifadelerini kullandı. 

Meksika'dan ABD'ye geçmeye çalışan göçmenler konusu

Kanada ve Meksika liderleriyle bir araya geldiği toplantıya ilişkin de konuşan ABD Başkanı Biden, "Kuzey Amerika'nın, dünyanın en müreffeh bölgesi olarak kalmasını hedefiyle zorlukları aşacağız." dedi. ABD'ye yasal olmayan yollardan girmeye çalışan göçmenlerin ülkeye geri dönüşünü onaylayan Meksika Devlet Başkanı Obrador'a teşekkür eden Biden, göçmenlerin hayat standartlarının yükseltilmesi için çalıştıklarına işaret etti.

Trudeau: "AB'den daha büyüğüz"

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, toplantıda yer alan üç ülkenin toplam gayrisafi yurtiçi hasılalarının AB'den daha büyük olduğuna vurgu yaptı. Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde bu üç ülkenin ortaklığının sorgulandığını kaydeden Trudeau, Biden ile durumun değiştiğini söyledi.

Obrador'dan Biden'a "duvar" teşekkürü

Trump döneminde başlatılan sınıra duvar inşa etme işlemini sonlandıran Biden'a teşekkür eden Meksika Devlet Başkanı Obrador, "Ülkenin güneydoğusunda bir göç merkezi kurma hedefimiz yok." dedi.

Yorumlar (0)