O ülkede "haftada 4 gün mesai" denemesi başlıyor!

İngiltere'de "haftada 4 gün mesai" denemesi uygulanacak. En az 3 bin çalışanın katılacağı deneme, mesai saatlerini düşürme ile iş verimliliği artışı arasındaki korelasyonu ölçecek.

DÜNYA 06.06.2022, 14:38 Hakan Öksüz
O ülkede "haftada 4 gün mesai" denemesi başlıyor!

İngiltere'de uzun zamandır tartışılan "4 günlük mesai" konusu, pilot uygulamayla hayata geçirilecek. 6 ay sürecek uygulamaya en az 3 bin çalışanın katılacağı kaydedildi. Pilot uygulamanın, "4 Day Week Global" isimli kar amacı gütmeyen kuruluş tarafından başlatılacağı ifade edildi.

Çalışma süreleri kısalacak, maaşlar aynı kalacak

Edinilen bilgilere göre "4 Day Week Global" kuruluşu, bu yıl içinde İspanya ve İskoçya'ya da başlatılacak sistemi, ilk olarak İngiltere'de hayata geçirecek. Buna göre uygulamaya katılan kişilerin çalışma sürelerinde yüzde 20'lik kesintiye gidilecek, maaşlar ise aynı kalacak.

Haftalık çalışma günü sayısı 4'e düşürülecek işçilerin performansı ölçülecek. Çalışanların stres düzeyi ve iş verimliliği üzerindeki değişimler incelenecek. Araştırmanın sonuçları; Oxford, Cambridge ve Boston College'de görev yapan bilim insanları tarafından masaya yatırılacak.

Joe O'Connor: Daha az mesai saati, verimliliği artırıyor!

Koronavirüs salgını nedeniyle iş yaşamında farklılıkların meydana geldiğini kaydeden 4 Day Week Global yöneticisi Joe O'Connor, "Şirketler, çalışan performansının artırılması için yeni bir bakış açısı kazandı. Daha az mesai saati ve çıktı odaklı çalışma, verimliliği artırıyor." ifadelerini kullandı. 

İzlanda'da başarıyla uygulandı

Araştırmacılar, "haftada 4 gün mesai" denemesinin 2021'de İzlanda'da başarılı şekilde uygulandığını belirtiyor. Yapılan denemeler, çalışanların stres düzeyinin düştüğü ve hayat kalitesinin arttığını ortaya koydu.

Yorumlar (0)