O ülkede çocuklar hem annelerinin hem de babalarının soyadını alacak

İtalya’da Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararla birlikte artık yeni doğan çocuklara hem annenin hem de babanın soyadı verileceği açıklandı. Hangi ebeveynin soyadının ilk önce yazılacağı ise ailenin vereceği karar neticesinde belli olacak. Karar İtalya’ya tarihi bir karar olarak nitelendirildi.

DÜNYA 28.04.2022, 09:31
O ülkede çocuklar hem annelerinin hem de babalarının soyadını alacak

İtalya’da çocukların otomatik olarak babalarının soyadını aldığı uygulama Anayasa Mahkemesi tarafından durduruldu. Anayasa tarafından yapılan açıklamada çocukların doğrudan babalarının soyadını alma uygulamasının kanuni düzenlemelerinin gayrimeşru olduğu açıklandı. Açıklama ile düzenlemenin sona erdirildiği açıklandı. Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan açıklamadan çocukların doğrudan babalarının soyadını alması uygulaması hem ayrımcı bir uygulama hem de çocukların kimliğine zarar verici bir uygulama olarak görüldü.

Her iki ailenin de soyadını alacak

Yüksek mahkeme aldığı kararla birlikte her iki ailenin soyadının çocuklara verilmesi gerektiğini vurgulandı. Verilecek soyadının hangi sırada olacağını da aileler ortaklaşa alacağı bir kararla belirleyecek. Latin Amerika ülkelerinde her iki ebeveynin soyadı çocuklara verilse de ilk olarak babanın ikinci olarak da annenin soyadı kullanılıyor. Eğer aile soyadları sırası konusunda gerekli anlaşmayı gösteremezse kararı hakim verecek.

Farklı soyadlarına sahip kardeşler sürecin başlamasına neden oldu

Ülkenin güneyinde Basilicata bölgesinde bir çiftin başlattığı yargı süreci sonrasında alınan karar İtalya’da tarihi olarak nitelendirildi. Söz konusu çift evliliklerinin ilk çocuğunda annenin soyadını alması ve ayrıldıktan sonra dünyaya gelen çocuklarının otomatik olarak babanın soyadını alması sebebiyle kardeşler arasında farklı soyadı olması üzerine mahkemeye başvurdu. Doğan üçüncü çocuklarının da ilk iki kardeşle aynı soyadına sahip olması için başvuruda bulunmuş ancak alt derece mahkemeler bu isteği reddetmişti. Çift daha sonra süreci Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Yüksek mahkeme isteği geçerli kabul ederek çift lehine karar verdi.

Yorumlar (0)