"O füzeler ABD'nin her yerini vurur"

ABD Kore Kuvvetleri (USFK), Kuzey Kore tarafından üretilen Hwasong-15 kıtalararası balistik füzesinin (ICBM) ABD'nin her yerine ulaşabileceğini açıkladı.

DÜNYA 11.07.2019, 11:39
"O füzeler ABD'nin her yerini vurur"

Güney Kore resmi ajansı Yonhap'ın haberine göre, ABD Kore Kuvvetlerinden (USFK) yapılan açıklamada, 12 bin 874 kilometre menzili olan Hwasong-15 kıtalararası balistik füzesinin ABD'nin her yerine ulaşabilme kapasitesinde olduğu bildirildi. 

Açıklamada, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un bir füze test alanının yok edilmesi ve Punggye-ri'de bir nükleer deneme tesisinin kaldırılması konusundaki talimatlarına rağmen, ülkenin nükleer silahlardan tamamen arındırılması hususunda atılması gereken çok adım olduğu belirtildi. 

Kuzey Kore, 29 Kasım 2017'de, bir Hwasong-15 denemesinde bulunmuştu. Kuzey Kore ordusu, 5 bin 500 kilometre menzilli Hwasong-13 ile 10 bin kilometre menzilli Hwasong-14 balistik füzelerine sahip.

Trump- Kim görüşmesi

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ilk defa 12 Haziran 2018 tarihinde Singapur'da gerçekleştirilen tarihi zirvede buluşmuştu. Burada Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması ve kalıcı barış hususunda anlaşma sağlanmıştı.

İki lider, 26-27 Şubat 2019'da Vietnam'ın başkenti Hanoi'de yeniden bir araya gelmiş ancak zirve beklenenden hızlı şekilde ve anlaşma sağlanamadan bitmişti. Trump, Kim ile görüşmesine ilişkin, "Onlar yaptırımların tamamen kaldırılmasını istedi. Biz ise bunu yapmaya niyetli değildik. Bu nedenle anlaşamadık." ifadelerini kullanmıştı.

Trump ile Kim, son olarak 30 Haziran'da Kuzey ve Güney Kore arasında bulunan 'silahsızlandırılmış bölge'de bir araya gelmiş, nükleer müzakere sürecine devam etme kararı almışlardı. 

Yorumlar (0)