O ada kayboldu!

Pakistan'ın Gvadar şehri açıklarında altı sene evvel oluşan ada kayboldu.

DÜNYA 13.07.2019, 13:56
O ada kayboldu!

Pakistan'ın Gvadar şehri açıklarında 2013 senesinde meydana gelen depremden sonra oluşan Zalzala Koh adası uydu fotoğraflarında görülemedi. Yapılan inceleme sonucu adanın kaybolduğu anlaşıldı.

2013 yılında Pakistan'ın güneyindeki Belucistan ve Sindh eyaletlerini vuran 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından Gvadar şehri açıklarında uzunluğu 40 metre, genişliği 90 metre, yüksekliği ise 20 metre olan oval bir ada meydana gelmişti.

Çamur püsküren bir volkanımsı yapı tarafından oluşturulduğu tespit edilen adaya, "Deprem kuyusu" anlamına gelen "Zalzala Koh" ismi verilmişti. NIO (Pakistan Ulusal Okyanus Araştırmaları Enstitüsü), NASA'nın (Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı) sağladığı uydu görüntülerinde adanın görülmemesi sonrası Zalzala Koh Adası'nın kaybolduğunu bildirildi.

NIO (Pakistan Ulusal Okyanus Araştırmaları Enstitüsü) eski direktörü Asıf İnam, yaptığı açıklamada bu tarz adacıkların depremlerde oluşsa bile 6 yıl yaşamasının beklenmediğini bildirerek, "Bu kıyılarda çamur adalarının tarihi çok gerilere gidiyor. Misal; 1945 yılındaki Makran depreminde de 4 tane böyle ada oluşmuştu. Zalzala Koh Adası ile o 4 adacık aynı özelliklere sahip. Aynı bölgede 1999-2013 seneleri arasında 3 ada daha oluştu." ifadelerini kullandı.

Adacıklar nasıl oluşuyor?

Pakistan'ın Umman Denizi kıyısında bu adacıkların oluşum nedeni olarak deniz tabanı altındaki metan gazı gösteriliyor. Araştırmalara göre metan gazı, çıkış bulduğu anda üzerindeki çamuru da kaldırarak kubbe şeklinde bir oluşum meydana getiriyor. Bu oluşum bazen deniz seviyesine yükselerek küçük adacıklar olarak gözüküyor. Bu oluşumların su üzerine tam anlamıyla çıkmaması ve su seviyesine yakın olması durumlarında ise bazen deniz kazalarına neden olabiliyor.

Yorumlar (0)