Nükleer savaş mı, soğuk savaş mı?

Büyük ülkelerin nükleer silahlara yaptığı yatırım her geçen gün artıyor. Moskova ile Washington'un aralarında imzaladıkları 'silahların azaltılması' amaçlı anlaşmaların süresinin dolması endişe yaratıyor. Bu gelişmeler ışığında dünyanın yeni bir soğuk savaşa hazırlandığı iddia ediliyor. Ya da daha kötüsüne: nükleer savaş!

DÜNYA 17.06.2019, 18:06
Nükleer savaş mı, soğuk savaş mı?

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) dünyada nükleer güçlerin giderek daha fazla nükleer silahlara yatırım yaptığını duyurdu

Önceki yıl küresel çapta nükleer silahların sayısında yüzde 4‘lük bir düşüş gözlense de devletlerin nükleer silahlarını modernize etme yönündeki girişimlerinde artış görüldüğü belirtildi. 

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) bu girişimlerin Başkan Donald Trump hükümetinin geniş kapsamlı stratejisinin bir parçası olduğu belirtilirken, Rusya'da da benzer bir eğilim gözlemlendiği aktarıldı.

Alman Haber Ajansı dpa'ya konuşan SIPRI'den uzman Shannon Kile, "Nükleer silahların ulusal güvenlik ve savunma stratejilerinde yeniden önem kazandığını görüyoruz" diye konuştu. 

Kile, iki süper gücün silahlanmasında görülen düşüşün, ihtiyaç duyulmayan bazı silahların envanterden çıkarılmasından kaynaklandığını ve bu sebeple söz konusu düşüşün yanıltıcı olduğunu kaydetti.

SIPRI, dünya kamuoyunun endişeli gözlerle izlediği Kuzey Kore'nin nükleer silah sayısının ise 20 ila 30 arasında olduğunu tahmin ettiklerini duyurdu.

YENİ SOĞUK SAVAŞ MI YAKLAŞIYOR?

2010 yılında imzalanan "New START" (Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması) ile 1987'de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ile ABD arasında imzalanan INF Anlaşması (Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması) olası bir savaşı engellemeye yönelik anlaşmalardı.

New START'ın süresi 2021'de dolarken, önce ABD, sonra Rusya INF'den çekildiklerini duyurmuşlardı. Bu da "yeni bir soğuk savaş mı yaklaşıyor" endişelerini su yüzüne çıkartıyor.

Yorumlar (0)