Nükleer restleşme sürüyor! Putin uyardı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) resmen çekilmesine ilişkin, "ABD'nin orta menzilli füzeler geliştirmesi halinde Rusya da aynısını yapmak zorunda kalacak." uyarısında bulundu.

DÜNYA 05.08.2019, 17:01 05.08.2019, 17:09
Nükleer restleşme sürüyor! Putin uyardı

ABD'nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) resmen çekildiğini duyurmasının ardından, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den ilk açıklama geldi. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "ABD'nin orta menzilli füzeler geliştirmesi halinde Rusya da aynısını yapmak zorunda kalacak. Rusya, ABD'nin INF'den uydurulmuş gerekçelerle tek taraflı olarak çekilmesinin, silah kontrolü alanındaki ana belgelerden birinin hükmünü yitirmesinin dünyadaki durumu çok ciddi biçimde zorlaştırdığını, herkes için önemli riskler doğurduğunu üzülerek ifade etmek zorundadır. Sorumluluğun Amerikan tarafına ait olduğunun altını çiziyorum." ifadelerini kullandı. 

Rusya anlaşmanın sona erdiğini duyurdu

2 Ağustos'ta Rusya Dışişleri Bakanlığı, SSCB döneminde ABD ile imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nın (INF) resmen sona erdiğini duyurmuştu.

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Sovyetler Birliği ve ABD tarafından imzalanmış olup tarafların orta ve kısa menzilli füzelerini imha edilmesini içeren anlaşma, Amerikan tarafının girişimi ile 2 Ağustos 2019 itibarıyla geçerliliğini kaybetmiştir." ifadesine yer verilmişti.

"Füzelerini elinde tutmayı tercih etti"

Aynı gün içinde ABD Dışişleri Bakanlığı da aynı anlaşmadan resmen çekildiğini açıklamıştı.

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, Rusya'nın sürekli anlaşmayı ithal ettiği gerekçesiyle ABD'nin INF'den 6 ay önce çekileceğini duyurduğu anımsatılmıştı. 

Anlaşmanın sona ermesinden Rusya'nın sorumlu olduğu öne sürülen açıklamada, şu ifadelere yer verilmişti:

"2000'li yılların ortasından bu yana, Rusya uyumsuz füzesini geliştirdi, üretti, test etti ve birden çok müfrezesini sahaya konuşlandırdı. ABD, endişelerini Rusya'ya ilk olarak 2013'te aktardı. Rusya, akabinde, sistematik olarak ABD'nin kendisini anlaşmaya itaate yönelik çabalarını 6 yıl boyunca reddetti. ABD, NATO üyelerinin tam desteğiyle, Rusya'nın anlaşmayı esastan ihlal ettiğine karar verdi ve anlaşmanın yükümlülüklerini askıya aldı. Son altı ayda ABD, Rusya'ya riayetsizliğini düzeltmek için son bir fırsat tanıdı. Rusya, önceki yıllarda olduğu gibi, anlaşma yükümlülüklerine uymak yerine füzelerini elinde tutmayı tercih etti."

Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması 

"Soğuk Savaş’ın sonunun başlangıcı" olarak nitelendirilen Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması (INF), dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan ve Sovyetler Birliği (SSCB) lideri Mihail Gorbaçov arasında imzalanmıştı. Anlaşma, menzili 500 ile 5 bin 500 kilometre arasında olan ve karadan havaya atılabilen orta menzilli tüm nükleer ve konvansiyonel balistik füzelerin yasaklanmasını içeriyordu. 

Yorumlar (0)