“Nükleer anlaşmaya inancım yoktu”

İran lideri Ali Hamaney, başından beri nükleer anlaşmanın uygulanmasına dair çok fazla inancının olmadığını açıkladı.

DÜNYA 23.05.2019, 10:22
“Nükleer anlaşmaya inancım yoktu”

İran lideri Ali Hamaney, nükleer anlaşmanın uygulanmasına dair başlangıçta da çok fazla inancının olmadığını ve bu konuda Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yi uyardığını açıkladı. Başkent Tahran’da öğrencilerle buluşan İran lideri, nükleer anlaşma hakkında değerlendirmede bulundu.

Ali Hamaney, nükleer anlaşma hakkında yetkililere yazdığı mektupta bunun hangi şartlarda onaylanması gerektiğini belirttiğini, fakat şartların yerine getirilmemesi durumunda bunun uygulanmamasını söylemenin kendi görevi olmadığını açıkladı.

“REHBERLİK MAKAMI, UYGULAMAYA KARIŞMAMALI”

İran ‘rehberlik makamı’nın nükleer anlaşmanın uygulanmasına müdahil olmaması gerektiğini ifade eden Hamaney, “Rehberlik makamı, uygulamaya karışmamalı ve önünü kesmemelidir ancak devrimin genel yapısını ilgilendiren bir durum olursa o zaman müdahil oluruz.” ifadelerini kullandı. Hamaney, şöyle devam etti:

"Nükleer anlaşma ilk yürürlüğe girdiğinde de çok fazla inancım yoktu. Sayın Cumhurbaşkanı (Hasan Ruhani) ve Dışişleri Bakanı'na (Muhammed Cevad Zarif) bu konuyu defalarca kez dile getirdim ve birçok konuda uyarılarda bulundum.

“PARLAMENTER SİSTEMİN SORUNLARI DAHA FAZLA”

Hamaney, anayasanın iyi bir yapıya sahip olduğunu ve bu konuda herhangi bir sorunun mevcut olmadığını belirtti. Aynı zamanda, tüm ülkelerdeki gibi İran’da da yapıların zaman içerisinde yerine oturacağını ve eksikliklerin kapatılacağını ifade etti.

Ülkenin yapısal açıdan sorun yaşamadığına ancak uygulamada yetersizlikler, eksiklikler ve sorunların olabileceğine değinen İran lideri, başkanlık sistemi ve parlamenter sistem hakkında şunları söyledi:

Elbette ki sorumluluk makamında bulunan bizlerin yanlışları, normal bir kişinin yapacağı hatalar gibi değildir ve toplum arasında büyük yarılmalara yol açıyor. Parlamenter sistemin sorunları başkanlık sisteminin sorunlarından daha fazladır. Bu konuyu anayasayı inceleme toplantılarında ele aldık ve bu neticeye ulaştık."

Hameney, konuşmasını yaparken hemen yan tarafında, Basra Körfezi’nde ABD deniz kuvvetlerine ve kruvazörlerine karşı savaşırken 24 Temmuz 1987’de yaşamını yitiren Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Nadir Mehdavi’nin fotoğrafı yer alıyordu. İran liderinin bu fotoğraf ile ABD’ye mesaj vermek istediği ifade edildi.

Yorumlar (0)