Nükleer alarm: Halka potasyum iyodür dağıttılar

Polonya İçişleri Bakanlığı, Rusya-Ukrayna Savaşı sebebiyle gündeme gelen Zaporijya Nükleer Santrali'nden kaynaklanma ihtimali olan risklere karşı önlem almak maksadıyla potasyum iyodür tabletlerin halka dağıtıldığını duyurdu.

DÜNYA 20.09.2022, 18:15
Nükleer alarm: Halka potasyum iyodür dağıttılar

Bakanlığın resmi internet adresi üzerinden gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda, bahse konu santralin yer aldığı bölgedeki çatışmaların hükümeti tedbir almaya zorladığı ifade edildi.

Potasyum iyodür ihtiva eden tabletlerin, Devlet İtfaiye Teşkilatı'nın ülke genelindeki merkezlerine dağıtıldığı kaydedilen açıklamada, bunun kanunlar çerçevesinde radyasyonla ilgili acil durumlarda uygulamaya alınan bir prosedür olduğu vurgulandı.

"Şu an için tehlike yok"

An itibarıyla radyasyon tehlikesinin bulunmadığının altı çizilen açıklamada, "Son durumun, Ulusal Atom Enerjisi Kurumu'nca devamlı olarak takip edildiğini bildirmek isteriz. Her Polonyalı için yeterli sayıda potasyum iyodür güvence altındadır. Potasyum iyodürün direkt olarak kullanımının hekimler ve uzmanlar tarafından tavsiye edilmediğini bir kez daha hatırlatırız." ifadeleri kullanıldı. 

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi de 12 Eylül'de yaptığı açıklamada, Zaporijya Nükleer Santrali ve çevresinde bir güvenli bölgenin oluşturulmasının zorunlu olduğunu belirterek, "Bu konuda her iki tarafla da istişarelere başladım." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Yorumlar (0)