Notre Dame'da iş güvenliği krizi!

Paris'in simgelerinden Notre Dame Katedrali'nin tamamen yıkılmasını engellemek amacıyla başlatılan çalışmaların işçilerin sağlığına zarar verdiği söyleniyor.

DÜNYA 20.08.2019, 14:45
Notre Dame'da iş güvenliği krizi!

Paris'te 15 Nisan günü çıkan yangında büyük oranda hasar gören Notre Dame Katedrali'nin tamamen yıkılmasını engellemek amacıyla başlatılan ancak 'kurşun zehirlenmesi' ihtimali yüzünden durdurulan çalışmalar, binadan bazı parçaların düşmesinin ardından tekrar başlatıldı.

Paris Valisi Michel Cadot, Notre Dame Katedrali ziyaretinden sonra çalışmaların tekrar başlamasına karar verdiğini bildirdi.

Fransa Kültür Bakanı Franck Riester, Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada, katedralde 50'ye yakın işçinin çalıştığını kaydetti.

Cadot'un kararının ardından Fransızlar, hükümetin 'işçilerin hayatını tehlikeye attığını' ileri sürerek duruma tepki gösterdi.

​"Önemli olan insanların ve işçilerin güvenliği"

Genel Emek Konfederasyonu (CGT) temsilcisi Benoit Martin, katedralin önünde yaptığı basın açıklamasında, "Önemli olan inşaatın hızı değil, insanların ve işçilerin güvenliği." dedi.

Martin, katedralde sıkı güvenlik önlemleri alınmasına rağmen, meselenin şantiyede çalışan herkes için sorun olmaya devam ettiğini aktardı.

Bu sırada Genel Emek Konfederasyonu'ndan bazı kişilerin, katedralin etrafındaki kurşun seviyesini gösteren bir harita taşıdığı görüldü. 

"Kurşun seviyesi haritası sağlanmalı"

Halk sağlığı uzmanı Annie Thébaud-Mony, çevre kirliliği açısından hiçbir şeyin düzeltilmediğini ve yetkililer tarafından Notre Dame Katedrali çevresinde düzenli olarak güncellenen bir kurşun seviyesi haritasının sağlanması gerektiğini kaydetti.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), beyin ve sinir sisteminin gelişimi de dahil olmak üzere sağlığı ciddi ve kalıcı şekilde olumsuz etkileyen kurşunun vücutta birikebilecek ağır bir metal olduğunu ve düşük maruz kalma seviyelerinde bile zararlı olabildiğini bildiriyor.

"Amaç restorasyon değil, yıkımı önlemek"

Fransa Kültür Bakanı Franck Riester, Notre Dame'da yapılan inşaat çalışmalarının amacının katedrali restore etmek değil, yıkılmasını engellemek olduğunu açıkladı.

Bakanlık, katedralden enkazın çıkarılması sırasında çalışanların güvenliklerinin ihmal edildiğine ilişkin eleştirilere karşı çıkarak insan sağlığının öncelikli hedefleri olduğuna dikkat çekti. 

Notre Dame Katedrali'nin restorasyon çalışmaları, 2020 yılının ilk yarısında başlayacak.

Yorumlar (0)