Nobel ödüllü kuruluştan uyarı: 2021 daha da kötü olacak!

WFP Direktörü David Beasley, önümüzdeki yıl hakkında korkutan ifadeler kullandı. Beasley, 2021 yılının kötü geçeceği değerlendirmesinde bulundu.

DÜNYA 15.11.2020, 19:48
Nobel ödüllü kuruluştan uyarı: 2021 daha da kötü olacak!

Dünya Gıda Programı'ndan (WFP) 2021 yılı için korkutan bir uyarı geldi.

WFP Direktörü David Beasley, 2021 yılında büyük çapta kıtlık beklendiği uyarısında bulundu.

"2021, 2020'yi aratacak"

İtalya'nın Roma kentinde bulunan WFP'nin Amerikalı İcra Direktörü Beasley, bu yıl verilen Nobel Barış Ödülü'nün WFP'ye dünya liderlerini önümüzdeki yılın bu yıldan daha kötü olacağına dair uyarması için hoparlör görevi gördüğünü belirtti.

Açlık uyarısı

Beasley, "2021'de korkutucu boyutta kıtlık yaşanacak." dedi.

Ödülün tam vaktinde verildiğine dikkati çeken Beasley, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine geçtiğimiz nisan ayında yaptığı 'dünyada yeni tip koronavirüs (COVID-19) pandemisiyle uğraşılırken, bir de birkaç ay içerisinde tedbir alınmazsa korkutucu boyuttaki kıtlık salgınının eşiğinde olunduğuna" dair uyarısını tekrarladı.

"2020'de açlık engellendi"

Beasley, dünya liderleri para ve teşvik paketleri verdikleri için bu kıtlık salgınını 2020'de önleyebildiklerini söyledi.

Korona vakalarındaki yükselişe dikkati çeken Beasley, salgın sebebiyle özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerin ekonomilerinin kötüye gittiğine vurgu yaptı.

Beasley, sokağa çıkma kısıtlamalarının başladığını ve işlerin durdurulduğunu ifade etti.

"Kıtlık salgınına odaklanılmalı"

Bu yıl elde edebildikleri paranın 2021'de olmayacağının altını çizen Beasley, herkesin Nobel Barış Ödülü sahibiyle görüşmek istediğini bu yüzden de liderle görüşmek ve parlamentolarda konuşmak için Nobel Ödülü'nden yararlandığını dile getirdi.

Beasley, bu şekilde liderlere önümüzdeki yılın kıtlık yönünde ne kadar zor geçeceğini anlatabildiğini söyledi.

Karşılaşılan trajedi ve krizlerin gelecek 12-18 ayda olağanüstü bir hal alacağının altını çizen Beasley; kıtlık, açlık, istikrarsızlaştırma ve göç konularına önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

"10 milyon dolar lazım"

Beasley, WFP'nin önümüzdeki yıl kıtlıkla mücadele için 5, global çaptaki programlarını devam ettirebilmek için de 10 milyar dolara gereksinim duyduğunu ifade etti.

Yeterli paraya bulunamazsa, yaklaşık 30 ülkenin kıtlık koşullarına girebileceğini belirten Beasley, koronavirüs aşısının yardımıyla dünya genelindeki ekonomilerde sıçramalar olabileceğini de anlattı.

"Daha kötü bir yıl olacak"

Beasly öte yandan düşük ve orta gelirli ülkelerin ileri tarihlere ertelenen borç ödemelerinin zamanının gelmesiyle 2021'in kötü bir yıl olacağı değerlendirmesini yaptı.

Nobel Barış Ödülü ekim ayında Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programına verilmişti.

Yorumlar (0)