Nobel Barış Ödülü ne Trump'a ne Putin'e...

Boşnak soykırımına övgüler dizene bile Nobel Ödülü veren Norveç Nobel Komitesi, bu yılki ödülü, aday gösterilen liderlerden Trump'a ya da Putin'e vermesi bekleniyordu. Ancak bu yıl ödülün sahibi Dünya Gıda Programı oldu.

DÜNYA 09.10.2020, 13:36 11.10.2020, 12:30
Nobel Barış Ödülü ne Trump'a ne Putin'e...

2020 Nobel Barış Ödülü, 2019 yılında ortaya koyduğu açlıkla mücadele çabalarından ve çatışma ortamından olumsuz etkilenenlere gıda götürebilmek için barışa katkı sağlamasından ötürü WFP'ye (Dünya Gıda Programı) verildi.

Açıklama yapan Norveç Nobel Komitesi, 2020 Nobel Barış Ödülü'nün sahibinin WFP olduğunu duyurdu. Komite, WFP'nin ödüle layık görülmesinin gerekçesini ise "2019 yılında ortaya koyduğu açlıkla mücadele çabaları ve çatışma ortamından olumsuz etkilenenlere gıda götürebilmek için barışa katkı sağlaması" olarak açıkladı. Komite, WFP'nin, açlığa mahkum etme yönteminin savaş ve çatışma aracı olarak kullanılmasını önleme bağlamında itici güç olarak davrandığını belirtti.

Açıklamada şöyle denildi:

"WFP, açlıkla mücadele eden, gıda güvenliğini teşvik eden, 2019 yılında 88 ülkede gıda güvensizliği ve açlık kurbanı durumundaki 100 milyon insana yardım götürerek dünyanın en büyük insani yardım kuruluşu olduğunu kanıtlayan bir kurumdur. 

Covid-19 (yeni tip koronavirüs) pandemisi (küresel salgın) dünyada açlığa karşı mücadele eden gönüllülerin sayısının artmasına yol açmıştır. WFP ise, Covid-19 salgını karşısında, çabaların daha da yoğunlaştırılması noktasında etkileyici ve belirleyici bir çaba ve güç göstermiştir.

WFP ve diğer gıda yardım kuruluşları bekledikleri mali desteği almamaları durumunda dünya, akıl almaz boyutlarda açlık krizi ile karşı karşıya gelecektir."

WFP nedir? WFP ne iş yapar?

BM-WFP'nin açılımı "United Nations World Food Programme"dır. WFP'nin Türkçe açılımı ise Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı'dır.

WFP, BM Genel Kurulu ve BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün bir ortak projesidir ve 1961'de kurulup 1963'te çalışmaya başlamıştır.

Birleşmiş Milletler örgütü WFP, yardıma ihtiyacı bulunan ülkelerde, gıda temelli olarak ekonomik ve sosyal kalkınmanın desteklenmesi için gıda yardımı sağlanması; çatışma, kuraklık, salgın ve savaş gibi acil durum ve kriz anlarında muhtaç olunan gıda ihtiyaçlarının karşılanması ve dünya gıda güvenliğinin desteklenmesi konularında faaliyet göstermektedir.

Yorumlar (0)